Kodar; birçok belediye başkanı yolcu!

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde isabetli sonuçlar açıklayarak sonuçları en yakın tahmin eden Kodar Anket Başkanı Fatih Korkmaz 2024 Belediye seçimleri öncesi siyasi partilere ve belediye başkanlarına tavsiyeler verdi.

Kodar; birçok belediye başkanı yolcu!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.07.2023
248
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenin farklı kaygılardan dolayı Recep Tayyip Erdoğan’a yöneldiğini hatırlatan Korkmaz, “seçmenlerin 2024’de parti tercihleri daha çok devre dışı bırakılacak ve isim üzerinde yoğunlaşıp tercihini yapacaktır” dedi.

Kodar Anket Başkanı Fatih Korkmaz açıklamasında şunları kaydetti;

“Seçmenlerin çoğunluğunda bir partiye karşı “psikolojik sevgi bağı” ve seçmenlerin belirli bir parti kimliğine sahip olması önceki dönemler kadar etken olmayacak. Siyaset bilimi literatüründe parti ve seçmen arasında kurulan bu ilişkiye “Sosyo-Psikolojik Yaklaşım” adı verilmekte, Türkiye’de “Seçmen Davranışını Etkileyen Değişkenler” artık değişim ve farklılık göstermeye başladı. Seçmen tercihlerinde “Sezgisel Oy Verme Yaklaşımı” yani sınırlı rasyonel yaklaşım modeline evrilme dönemi sürecine girildi. Seçmenlerin oy kararlarının, seçmenlerin genel çıkar ve beklentileri ile uyumluluk aranacak, seçmen kararları aynı zaman da sezgisel kararlılık katmanında karar dönemi yaşanacaktır. Bu model karar verme aşamasında çıkarların yanı sıra; sezgilerin, kazanımların, duyguların ve beğenilerin de artık etkili olacağı öne çıkmıştır. Sezgisel yaklaşımda seçmen, oy vermek için gerekli olan bilgi miktarını sınırlandırır ve en son sezgilerini de devreye sokarak tercihini belirlemektedir. Böylelikle seçmen, kendisi için karar verme işlemini daha da kolaylaştıracaktır. Seçmen, elinde sınırlı bilgi de olsa, kararını verirken bu bilgileri kullanması açısından mutlaka rasyonel davranacaktır.  Seçmenlerde başlayan değişim sadece karar verme fikirselinde olmadı, seçmen piramidindeki profilinde ve demografik yapısında meydana gelen değişimde etkili olmaya başladı, AK Parti’nin ilk iktidara geldiği 2002 yılından günümüze seçmen yapısı çok değişti, bu gün 20 milyonun üzerinde 18-34 yaş aralığında seçmen var. 2002 Ak Parti iktidar süreci başladığında 17 yaşında olan seçmen bu gün 38 yaşında, 1986 – 2005 doğumlu olanların ilavesi ve ileri yaş ölümleriyle 2002 yılından günümüze genel seçmen kitlesinin %46-48 yeni seçmen kitlesinde oluşmaktadır. Bu değişim seçmen davranışlarını değişime uğratmaya başlamıştır. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde ani karar değişimleri zaten bunun ilk belirtilerini vermişti, istediği adayı göremeyen 6 milyon seçmen tutarlı olmayan nedenlerle tercihlerde bulunma davranışı gösterdi. 2024 yerel seçiminde aynı süreci yaşayacağız, kamuoyunun “bu aday kazanamaz” denilen aday ciddi oranda oy alabilir, “kesin kazanır” denilen aday hayal kırıklığı yaşayabilir. Orta yaş üzeri seçmen, yerel seçimlerde belediyenin bir önceki dönemde sunmuş olduğu hizmetlerinden ve performanslarından memnun ve bu hizmetler kendi çıkarları ile uyuşuyor ise aynı adayı ya da adayın partisini destekler; memnun değil ise diğer parti ve adayların gelecek döneme ilişkin hizmet vaatlerini dikkate alarak oyunu kullanır. Yeni seçmen yapısı daha farklı ve bu durum mevcut başkanları çok zorlayacak, bazı ilçelerde belediye hangi partide de olursa olsun birçok belediye başkanı daha ilk dönemini tamamlamışken seçim kaybetmesine neden olacak. Seçmen yapısı iyi tahlil eden ve çalışmalarını halk ile buluşturup 35 yaş altı seçmenlerle bütünleşmiş başkanlar ise çok rahat seçim kazanacaktır.”

Kodar Anket 2023 seçimlerinde Karadeniz Bölgesinin 18 ilinde, İç Anadolu Bölgesinin 8 ilinde yaptığı anketleri ülke genelinde anket yapan diğer 3 farklı firma ile birleşik rapor yayınladı. Bu ortak hibrit anket raporuyla Türkiye seçim sonucunu ilk turda %49,5 ile neticeleneceğini, 2. Turu %51,8 ile biteceğini iddia etmişti, ayrıca tüm siyasi partilerin toplam çıkaracağı milletvekili sayısını ve oranlarını da bilmişti.

REKLAM ALANI