Akça: Ferrero, Karadeniz fındığını için bir tehdit

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Ferrero şirketinin “Değerli Tarım” adlı projesinin Karadeniz fındığının yok olması yönünde bir tehdit olduğunu belirtti.

Akça: Ferrero, Karadeniz fındığını için bir tehdit
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.06.2023
88
A+
A-

Akça, Ferrero’nun Türkiye’deki fındık ticaretinde tekel konumuna geldiğini ve son hamlelerini fındık üreticileri üzerinde gerçekleştirmeye çalıştığını dile getirdi. Ferrero’nun Türkiye genelinde 100 bin dönüm arazide 50 bin çiftçiye ulaşarak değerli tarım faaliyetleri yürüttüğünü ve bu arazilerde üretici belirlediğini ifade eden Akça, bu durumun Türkiye’deki fındık üretimini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Türkiye’de toplamda 750 bin dönüm arazide fındık üretimi yapıldığını ve 400-450 bin çiftçinin bu üretimi gerçekleştirdiğini belirten Akça, Ferrero’nun 100 bin dönüm arazide 50 bin çiftçiden fındık alarak kendi ihtiyacını karşılayacağını ve geri kalan üretimi ise düşük fiyatlarla piyasada sürdüreceğini dile getirdi. Başkan Akça, Ferrero’nun fındık üzerindeki etkisinin sınırlanması gerektiğini ve önlemler alınması çağrısında bulundu. Üretim alanlarından ve kabuklu fındık piyasasından Ferrero’nun çekilmesi gerektiğini ifade eden Akça, firmanın iç fındık olarak ürünü alabileceğini ancak sınırlarının olması gerektiğini belirtti.

Akça, yanlış hamlelerin devam etmesi durumunda fındık sektörünün tamamen yok olacağı uyarısında bulundu. Ferrero gibi şirketlerin uzun vadeli planlar yaptığını ve fındık üreticilerinin yok olmasıyla sonuçlanabilecek bu süreci durdurmak için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde fındık tarımının başka bir alternatif olmadığı için geçim kaynaklarına bağımlı olduğunu belirten Akça, bu nedenle fındık üreticilerinin rızık bulamadığı takdirde göç etmek zorunda kalabileceklerini ifade etti.

Başkan Akça, çözümün Fındık Organize Sanayi Bölgesi kurulması olduğunu belirtti. Fındığın ham madde olarak değil, mamul madde olarak değerlendirileceği tesislerin çoğaltılması ve fındık paydaşlarının bir araya gelerek çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. Akça, fındık organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla fındık sektörünün kurtuluşunun sağlanabileceğini ifade etti.

REKLAM ALANI