Bir Erkan Ocaklı vardı…
Karadeniz müziğine damgasını vurmuş son dönem sanatçılar arasında bir “Erkan Ocaklı” vardı… Babasının görevi nedeniyle yerleştiği Trabzon-Maçka’dan ne’şet etmişti. Denilebilinir ki bağlaması ile Karadeniz müziğini ilk kez 45’lik plaklarda seslendiren bir yetenek idi. Kendisiyle Fındıkzâde’de Trabzon Yurdu’nda başlayan ve ölümüne kadar giden devam eden bir dostluğumuz oldu. Aynı yatakhane yan yana kalıyorduk ve TRT İstanbul Radyosu usta bağlama hocası Orhan Dağlı’nın Kadıköy-Söğütlüçeşme’de bulunan Saz Evi’ne devam ediyoruz. Müşterek bir sevgi olunca konu da müşterek oluyor. Hatta, ara-sıra Erkan Ocaklı, bana ait bağlama ile programlara katılıyor. Tam bu sırada Harika Plak’a “Emine” türküsünü yapıyor ve ünü tüm Karadeniz’e yayılıyor. Emine üzerine bir çok yerde ve ayrı ayrı efsaneler yaratılıyor ve konuşuluyor. Bir de buna kemençeli resimli 45’lik kapakları eklenince her yerde konuşulur ve plakları satış rekoru kırmış oluyor… Şöhretinin tırmandığı yıllarda Unkapanı’nda plak alemine giriyor. Burada arkadaş olduğu Zeki Adsız (Sarı Zeki), ritm sanatçısı Bahriyeli Umur ile Orhan Dağlı Saz Evi’ne gelirdi. Saz-söz sohbeti devam ederdi. Hatta, bir Karadeniz turnesinde Tirebolu’da 22 Ekim 1976 günü Saniye Can ile birlikte kendisini ağırlamıştım. İstanbul’da da bazen konsere gitmeden önce telefon eder Kadıköy-Halitağa Caddesinde bulunan Tirebolu Derneği’de buluşur balık ağırlıklı yemek yer sonra konsere giderdi. Son günlerinde ise sevgili kerimesi ile yine Halitağa Caddesinde bir Cafe’de oturur sohbet ederdik.
Erkan Ocaklı, bir kere çok kabiliyetli idi. Fen Fakültesi’ne devam etmişti. Horan oynama yeteneği de vardı. Bunu da Trabzon Yurdu’da horan eğitimi veren Cavit Şentürk’ten kavramıştı. Erkan Ocaklı, “Menşure” türküsünün değişik bir versiyonu olduğunu tespit edip radyo repertuvarına kazandıran sanatçıdır. Kabiliyeti nedeniyle türkü atma/yakma geleneğini devam ettiren bir sanatçı idi ve tüm Karadenizlilerin gönlünde taht kurmuştu. Karaca Ahmet Mezarlığında yapılan cenaze töreninde yer yerinden oynamış trafik kilitlenmişti. Hemen hemen bütün Karadenizliler orada idi.
Trabzon Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Durmuş, anısını yaşatmak vefasını göstermiş ve adına bir kitap yayımlamıştır.
Tanrı rahmet eylesin…
İlk resim Fatih-akdeniz Caddesinde Foto Namık’ta çekilmiştir. ikinci resim o zaman çok canlı olan Unkapanı Manifaturacılar Çarşısı’nın teras katında çekilmiştir ve Tirebolu’da imzalayıp vermiştir.