Dolar 18,8863
Euro 20,0125
Altın 1.102,26
BİST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 11°C
Cts 12°C

Diyabete dikkat çekildi

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Dahiliye Kliniği Hekimi Dahiliye Uzmanı Dr. Tayfun Ayaser, Eczacı Ecz. Duygu Çelik ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Nebiha Kurt tarafından bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Diyabete dikkat çekildi
Kasım 16, 2022 8:02 am
141

Hastanede kurulan stantta hatsa ve sağlık çalışanlarına şeker taraması yapılmış, diyabet hakkında bilgiler verildi. Daha sonra, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmeyi artırmak  amacıyla Dâhiliye Kliniği Hekimi Dâhiliye Uzmanı Dr. Tayfun Ayaser tarafından hastane konferans salonunda hastalara ve personellere eğitim verildi. Etkinliklere Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ekiz ve hastane yöneticileri de katıldı.

DİYABET OKULU VE DİYABET EĞİTİMİ NEDİR?

Başhekim Ekiz, diyabet okulu ve diyabet eğitimleri hakkında şunları kaydetti;

Sağlık Bakanlığımızın yürütmüş olduğu “Türkiye Diyabeti Önleme ve Kontrol Programı” kapsamında diyabetli bireylere, diyabet okulu adı altında standardize edilmiş bir program olup; her ay hastanemizde düzenli olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda hastanemizde diyabetli hastalarımıza Dâhiliye Kliniği, eğitim hemşiresi, diyetisyen, eğitim eczacısı tarafından; Diyabetin oluşum mekanizması, Diyabette genel bilgiler, Diyabetin komplikasyonları, İnsülinler, İlaçlar, kendi kendine şeker takibi ve diyabette beslenme ve egzersiz konu başlıklarında eğitim verilmektedir. Bu okul ile hem diyabet hastalığı hakkında diyabetli bireylerin daha da bilinçlendirilmesini sağlamak hem de diyabet hastalığı riski taşıyan bireylerin bilinçlendirilmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca eğitim programına katılım ücretsiz olup, katılmak için diyabet polikliniğine müracaat etmek yeterlidir. Katılımcılara eğitim sonunda diyabet okulu diploması verilmiştir.”

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR?

Şeker hastalığı ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan, yüksek kan şekeri ile seyreden bir hastalıktır.

DİYABET HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diyabetin en sık görülen belirtileri nelerdir? Agız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma, kilo kaybı, iyileşmeyen yaralar, halsizlik, yorgunluk, bulanık görme, kaşıntı gibi şikayetlere neden olur. Hastalığın erken dönemlerinde herhangi bir şikayet olmayabilir.

DİYABET HASTALIĞININ TEDAVİSİ NELERDİR?

Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamaktır. Yani kan şekeri yükselmelerini (hiperglisemi) ve kan şekeri düşmelerini (hipoglisemi) önlemektir.Bu ayarın sağlanması diyabete bağlı organ hasarının (böbrek yetmezliği, körlük, iyileşmeyen yaralar vb)gelişimini önlemek veya gelişen hasarın seyrini yavaşlatmak için son derece önemlidir. Günümüzde şeker hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler hastalığın tipine ve derecesine göre değişmekle birlikte; tıbbı beslenme (diyet), egsersiz, hap tedavisi (oral antidiyabetikler) ve insülin tedavileridir.

DİYABET HASTALIĞINDAN KORUNMANIN BAŞLICA YOLLARI NELERDİR?

Düzenli testlerle diyabete ne kadar yakın olduğunuzu öğrenin, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü, sigara ve alkolden uzak durun.  Diyabet alınan tedbirlerle önlemi alınabilen bir hastalıktır. Düzenli test yaptırmak hastalığa ne kadar yakın olduğunuzu fark etmenizi sağlar. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz sayesinde şeker hastalığından korunabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.