Dolar 18,8979
Euro 20,0472
Altın 1.121,55
BİST 5.213,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 14°C
Sal 15°C

Erken hasada dikkat!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık hasat sezonu öncesi hasat tarihleri ve hasatta uygulanması gereken hususları açıkladı.

Erken hasada dikkat!
Temmuz 30, 2022 5:44 am
197

Müdürlükten yapılan açıklamada, Giresun’da 2022 yılı fındık hasadına sahil kolda 14 Ağustos’ta, ortada kolda 21 Ağustos’ta, yüksek kolda ise 26 Ağustos’ta başlanılacağı bildirildi. Üreticilerin belirlenen tarihlerden itibaren hasada başlaması istenilen açıklamada, dalda bulunan fındığın nem oranının  % 30’un altına düşmesi, fındık sert kabuğunun  % 75 oranında kızarması, danelerin sert kabuğunun içinden kolayca çıkabilmesi, iç fındık zar renginin koyu krem rengine dönüşmesi, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan fındık dallarının sallandığı zaman mevcut meyvelerin  % 75’inin daldan döküldüğü belirlenince hasadın başlanması gerektiği kaydedildi. Tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıkların kurutulduktan sonra dıştaki meyve kabuklarının renginin donuk kalacağı da belirtilerek,  “Erken hasat edildiği takdirde meyve kalitesi düşer, fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir ve kolay bozulur. İç dolgunluğu düştüğü için randıman düşük olur” denildi.

FINDIKTA AFLATOKSİN OLUŞUMUNA DİKKAT!

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticileri aflatoksin oluşumuna karşı da uyardı. Fındıkta Aflatoksinin önlenmesi amacıyla şu bilgiler verildi;

“Fındıkta aflatoksin oluşmaması için toplama tarihi resmi olarak ilan edildiği tarihten önce toplanılmamalıdır. Hasat sırasında çeşitler birbiri ile karıştırılmamalıdır. Erkenci çeşitler ile geç çeşitler ayrı ayrı hasat edilmelidir. Yere dökülen fındık bekletilmeden toplanmalıdır.

Toplanan zuruflu fındıklar çuvalda kızışmaya meydan vermeden harmana boşaltılmalıdır.

Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10-15 cm’den kalın serilmemelidir. Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemelerin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmalıdır. Patozlanan fındık derhal kuru harmana serilmedir. Dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır. Kuruyan iç fındığın nem oranı % 6 dan fazla olmamalıdır. Kurumuş fındıklar sıcak halde çuvallara konulmamalıdır. Kuruyan fındıklar havalanmayı sağlayan jüt vb. çuvallarda zemini tahta olan bir depoda yüksek yığınlar oluşturmadan muhafaza edilmelidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.