Dolar 18,8815
Euro 20,1368
Altın 1.114,13
BİST 5.322,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 15°C

Espiye köy yatılı mektebinin açılışı/1934

Okullar açılıyor ve yeni bir eğitim-öğretim yılı daha başlıyor. Okul bahçeleri ve her yer artık cıvıl cıvıl çocuk sesleriyle dolacak..

Espiye köy yatılı mektebinin açılışı/1934
Eylül 13, 2022 3:21 am
181

Okullar açılıyor ve yeni bir eğitim-öğretim yılı daha başlıyor. Okul bahçeleri ve her yer artık cıvıl cıvıl çocuk sesleriyle dolacak..

Bir süre benim de görev yaptığım Şehit Hüseyin Tahmaz İlkokulu’nun olduğu bu alanı bundan yaklaşık 90 yıl önce bugün hayatta olmayan öğrenci, öğretmen ve Espiye halkı doldurmuş ve Köy Yatılı Mektebi’nin açılış töreni yapılmıştı. Çok değerli tarih araştırmacısı yazar hemşerimiz Ayhan Yüksel ‘’Tirebolu Eğitim Tarihi’’ adlı son kitabında bununla ilgili şu bilgileri vermektedir:

‘’1934 yılında Espiye’de yapılan köy yatılı mektebinin inşaatı bitirilmiş ve mektebin açılışı yapılmıştır. Açılış merasimine Tirebolu’dan ve Giresun’dan Vali Tevfik Talat Bey başkanlığında bir heyet gelmişlerdir. Merasimden evvel önce Vali Tevfik Talat Bey, sonra Giresun Maarif Müdürü Rifat Necdet Bey, Muallim Sadi(Us) Bey birer nutuk söylemişler, Muallime Huriye Hanım da bir manzume okumuştur. Yatılı mektebin açılışında köylüler tarafından kurbanlar kesilmiş, heyetlere ve misafirlere yemek ikramında bulunulmuş, milli oyunlar oynanarak, havai fişek yakılarak büyük bir şenlik yapılmıştır..İki yıl sonra mahalli basında çıkan bir haber yatılı mektebe dair bilgiler içermektedir. Habere göre yatakhane kısmında günün şartlarına göre oldukça iyi sayılabilecek hamam ve banyo yerleri de yapılmıştır. Okulda 240 çocuk okumaktadır. 36 köyden 51 çocuk yatılı olarak devam edecektir. Bunların elbise, kitap, kırtasiye ve bütün ihtiyaçlarını karşılamak üzere köy bütçesinden 2134 lira tahsisat konulmuştur. Okula gündüz devam eden çocuklar yakın 12 köyden gelmektedir.. Bunlar arasında 2,5 saatlik uzaklıktan köylerinden gelip akşamleyin dönen çocuklar da vardır. Bu da köylünün maarife olan alaka ve sevgisini göstermektedir. Bunun bir nişanesi olmak üzere köylüler okulun ihtiyaçları için 10.000 liradan fazla para yardımında bulunmuşlardır. 1936 yılında Nuri Ahmet’in verdiği bir başka bilgiye göre Espiye halkının katkıları ile yapılan okulun bu hale gelmesinde Müdür Kemal Bey’in ’’yılmaz ve metin enerjisi’’ vardır..

Okulun 50 yataklı kadrosu varsa da bu yıl 35 çocuk yatılı devam etmektedir. Çocukların almaları gerekli günlük kalori ihtiyaçları hesaplanarak yemek verilmektedir. Ahalinin ekonomik durumları göz önünde bulundurularak eldeki tahsisatlar yatılı mektepler talimatnamesine göre idare edilmektedir. Yemekhane çok temiz ve çok muntazamdır. Çocukların yemekleri kristal tabaklar içine konulmakta, bakır ve kalaylı tencereler içinde yemek dağıtımı yapılmaktadır. Köy bütçesinden temin edilen battaniyeler tertemizdir ve banyo ihtiyacı için bir de hamam tesis edilmektedir. Okulun başöğretmen odası enfes düzenlenmiştir. Öğretmenler yarın ki ders programlarını filizi abojorlu radyum lambaları altında hazırlıyordu..1937 yılı sonlarında okula vekaleten gönderilen öğretmen İbrahim Yener asıl olarak tayin edilmiştir..

Kaynak: Tirebolu Eğitim Tarihi s.148-149/Ayhan Yüksel

Yeni başlayacak olan eğitim-öğretim yılının bütün öğrenci, öğretmen ve velilerimize başarılı geçmesini temenni ediyorum..

DURSUN YILDIRIM/ EMEKLİ ÖĞRETMEN -ESPİYE

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.