Dolar 18,8989
Euro 19,9887
Altın 1.115,15
BİST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 13°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Gaspreis Gasumlage

Ağustos 20, 2022 6:31 am
255

Temmuz’un 18’inde Gaz fiyatının değiştiğini bildiren email’i geldi, köyümüzün doğal gazını dağıtan firmanın. Firma email ile yetinmeyip, Almanya’da hiç görülmemiş bir şekilde değişen fiyat artışını, müşterilerine yazılı olarak da bildiriyordu.

“Sayın Ayhan Kasap, enerji fiyatları sonbahardan bu yana bugüne kadar hiç yaşanılmamış bir şekilde yükseliş gösterdi. Enerji talebi dünyanın her yerinde büyük bir yükselişe geçti. Rusya Ukrayna savaşı da talebi körükledi. Son oniki ayda enerji piyasalarındaki doğal gaz alımlarının fiyatı tam beş kat arttı. Uzun zaman sizin gaz fiyatınızı aşağılarda tutmayı başardık ama  bu korkunç yükseliş, bizi de fiyatlarımız da değişiklik yapmak mecburiyetinde bırakdı.“

Gazın kilowatı brüt 6,45 Kuruşdan (Cent) 12,65 Kuruşa çıkıyor. Net 5,42’den 10,63 Kuruş oluyor, bir kilowat gazın fiyatı. Brüt artış 6,20, net artış 5,21 Cent.

Elektrik de olduğu gibi doğalgaz ücretlerini de, aylık sabit fiyatlarla ödüyor, yıl sonunda gerçek harcamayı okuyarak, fazlalığı alıyor, azlığı denkleştiriyorduk. Günümüzde 94 Euro olan aylık gaz faturamız, Eylül ayının birinden itibaren 182 Euro olacak. Amaç yapılan zamların yıl sonunda büyük bir meblağ olarak karşımıza çıkmasını önlemek! Ne yapabilirdik? Eğer firma ile önceden bir veya iki yıllığına, birim fiyatı azıcık yüksek olan sabit gaz fiyatı antlaşması yapsaydık, bir veya iki yıl zamsız gaz kullanırdık. Ne yapabiliriz? Bir veya iki yıl sonra gazı biraz ucuz dağıtan başka bir firmaya geçebiliriz ama yıllık yüz iki yüz Euro tasarruf etme uğruna, her an iflas bayrağını çekme risikosu bulunan küçük firmalara geçmek maceraperestlik olur! (Firma iflas edince kimse elektriksiz kalmıyor, otomatikman ikamet ettiğiniz yerin dağıtıcısına bağlanıyorsunuz.) Hemen yanımızda ki iki komşumuz gibi, toprağa otuz kırk metre borular salıp,  bir pompa ile toprak sıcaklığını evimize taşıyabiliriz. 100 metrekarelik oturum alanı için 12 kilowatlık bir pompanın yıllık elektrik sarfiyatı 6000 – 6500 kilowat civarında. Burada ormanlar odun dolu; soba kurup odunları en az iki yıl dinlendirdikten sonra (kanun öyle diyor) gaz faturasından kurtuluruz. Almancası Pellet olan kalem piller haline getirilmiş oduncuklarla, tıpkı doğalgaz kombisi gibi çalışan, telefonumuzla ısısını, açılma, çalışma ve kapanma sürelerini programlayıp, kullanacağımız soba sistemi kurabiliriz. Veya komşumuz Daniel’ın tavsiyesine uyup; Ekim ayının ortasına kadar biraz üşür, Kasım başında kaloriferi sonuna kadar açıp, Noel’i sıcacık geçirir, Ocak ayında gelen yıllık faturalarla biraz ısınıp, soğuk geçecek olan iki buçuk ayı işyerin de, icabında fazla mesai de yaparak ısınır, akşamları battaniyeye sarılarak oturur ve yatarız. Pek zor şeyler değil. Yiyeceklerimizi de azaltıp, mesela bir dilim ekmek peynir ve bir Elma yiyerek, pişirmeden feragat edip enerji tasarruf eder hem de az yemekle vücudumuza iyilik ederiz. Alternatif çok!

Hükümet önceki gün memlekete gaz tedarik eden firmaların yükünü azaltmak için gasumlage (gazkatkısı gazyardımı) adı altında vatandaşın faturasına kilowat başına, Ekim 1’den geçerli olmak üzere 2.419 Kuruş (Cent) zam kararı aldı. Şu anda elektriğin yüzde 34’ünün Kömürden, 19.5’unun Güneşten, 18’inin Gazdan, 8.1’inin Organiklerden, (biomasse) 7.1’inin Atomdan, 5.6’sının Rüzgardan elde edildiği Almanya’da yeni müşteriye bir Kilowat gazın fiyatı (Gaspreis) 31 Kuruş. (Cent) Yıllardır bütçesi milyarlarca Euro fazlalık veren, yaptığı yardımlarla kaç tane ülkeyi ve büyük bankaları iflastan kurtaran bir memleket, vatandaşının yardıma ihtiyacı olduğun da, elini onun cebine atıyor! Başka yoruma gerek var mı?

Gaz depolarının (terminal) doluluk oranı şu an %77’yi gösteriyor. Ulaşılması zor görünen tam doluluk sağlansa bile, kullanım süresi sadece üç ay. Atom santrallerinin kapatılacağı, kömür santrallerinin kapılarına kilit vurulacağı düşünüldüğün de, vatandaşların elektrikli kalorifer aletlerine hücum etmesi normaldir. Scholz Amerika’dan tankerlerle Avrupaya taşınmaya başlanılan, çıkarılması Almanya’da yasak olan frackingas (kaya gazı) için, Portekiz’de başlayan Pipeline (boru hattı) yapılmasını önerdi. Boru hattı beraberin de memlekette inşasına başlanan diğerlerinin yanısıra, daha çok gaz deposuna ihtiyaç hasıl olacak, yapımcı firmaların yükünü azaltmak için hükümet yine vatandaşından yardım isteyecektir! Dün gazda ki korkunç fiyat artışının getirdiği yükü biraz hafifletmek için, gazın %19 olan KDV’si, Mart 2024’e kadar geçerli olmak üzere, %7’ye indirildi.

Köyümüzün elektriğini de aynı firma, yani gazımızı evlerimize ulaştıran firma sağlıyor. Elektrik üretiminde %18 gaz kullanılıyor olsa da, henüz firmadan zam mesajı gelmedi. Şu an da yeni müşteriler için elektriğin bir Kilowat’ı 48.8 Kuruş (Cent). Biz eski müşteriler, aynen gazda ki gibi çok aşağılarda bir Kilowat ücreti ödüyoruz. Benzinin litre fiyatı 1.70, Mazot 1.89 Kuruş.

Üçlü koalisyonun Hür Demokrat ortağının Meclis başkan yardımcısı (mecliste ki bütün partilerin başkan yardımcısı vardır) Wolfgang Kubicki, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra, yapımı bitmesine rağmen kullanıma açılmayan Nordstream 2 isimli boru hattının derhal açılmasını talep ediyor! Zavallı; Pipeline 1’deki gazı sudan sebeblerle, yalanlarla, %20’ye düşüren Putin’in, ikinci boru hattını gazla dolduracağı rüyasını satmaya, endüstrisinin büyük bölümünü gaz ile döndüren ülkesini Rusya’nın bağımlılığında bırakmaya soyunuyor! Sokaktaki insanın yorumu: Man kann ihm nicht helfen. (Ona yardım edemezsin)

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
Temmuz 20, 2022 7:20 am
Ocak 25, 2023 12:14 am
Temmuz 20, 2022 7:14 am
Ekim 24, 2022 5:33 am
Aralık 27, 2022 7:47 am
Temmuz 20, 2022 7:11 am
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.