Dolar 18,9004
Euro 20,0589
Altın 1.118,22
BİST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 14°C
Sal 15°C

Gebelere aşı çağrısı!

Giresun İl Sağlık Müdürlüğü, anne adayı gebeleri covid-19 hatırlatma dozu aşılarını yaptırmaya davar etti.

Gebelere aşı çağrısı!
Ağustos 10, 2022 6:01 am
195

Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, gebeler covid-19 salgınına karşı uyarıldı.

Açıklamada gebelik döneminde covid-19 ve aşının önemi ilgili şu bilgiler verildi,

GEBELİKTE COVID-19 GEÇİRMEMİN BANA VE BEBEĞE ZARARI NELERDİR?

Gebelikteki kalp, solunum ve bağışıklık sistemine ait bazı fizyolojik değişiklikler, gebeleri enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Pandemi sürecinde artan gözlemler ve bilgi birikimi gebelik ve doğumun ağır seyirli COVID-19 enfeksiyonu açısından risk faktörü olduğunu göstermiştir. Gebelikte COVID-19 enfeksiyonunda semptomlar erişkin semptomları ile farklı değildir. COVID-19 geçiren gebelerde özellikle erken doğum, düşük ve preeklampsi gibi komplikasyon riski de artmaktadır. Ayrıca, yoğun bakıma yatışta ve anne ölümlerinde belirgin artış olduğu güncel çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle diyabetes mellitus (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve ileri anne yaşı gibi risk faktörleri olan gebelerde hastalığın ağır seyretme ihtimali yüksektir. Bunların yanında preterm (erken) doğum, erken membran rüptürü (suyun erken gelmesi), fetal distres, intrauterin gelişme geriliği (bebeğin anne karnındaki gelişme geriliği) ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi obstetrik (doğumla ilişkili) komplikasyonlarda da artış saptanmaktadır.

GEBELİK DÖNEMİNDE AŞI OLABİLİR MİYİM?

Aşılar gebelik öncesinde ve gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde uygulanabilir.

NEDEN COVID-19 AŞISI OLMALIYIM?

COVID-19 gebelerde gebe olmayanlara göre daha ağır seyretmekte ve daha fazla ölümle sonuçlanmaktadır, birçok ülkede COVID-19 anne ölümlerinin birinci nedeni haline gelmiştir. Gebelikte inaktif ve mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde gebelere aşı uygulaması tavsiye edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, onay verdiği COVID-19 aşılarının gebelere de yapılmasını önermektedir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri  (CDC) ve American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) de gebeler, emzirenler ve gebelik planlayanlara COVID-19 aşılarını önermektedir.

Gebelikte aşılama, enfeksiyona yakalanma riskini azaltır, kordon kanı ve anne sütüne koruyucu antikor geçişini sağlar. Annedeki antikorların yeni doğanda COVID-19’a karşı pasif bağışıklık sağlamak üzere plasentadan ve anne sütüne geçtiği de gösterilmiştir.

HANGİ COVID-19 AŞISI GEBELİKTE YAPILABİLİR?

İnaktif aşılar gebelik döneminde güvenle kullanılan ve etkili aşılardır. Son dönemde geliştirilmiş olan mRNA aşılarının CDC tarafından yayımlanan çalışmada da bu aşıların gebelerde etkili olduğu; anne, fetüs ve yenidoğan üzerine ciddi bir yan etkisinin olmadığı gösterilmiştir. mRNA aşıları canlı virüs içermez ve aşı etkinliğini artırmak için bir adjuvan kullanmaz. Aşılardaki mRNA hücre çekirdeğine girmez ve insan genomunu değiştiremez.

Yapılan çalışmalarda COVID-19 aşısı uygulanan gebelerdeki düşük oranının normal gebelerdeki düşük oranına kıyasla artmadığını göstermiştir. Hayvan çalışmaları ve klinik çalışmalardan elde edilen veriler, başta mRNA olmak üzere COVID-19 aşılarının anne ve bebeğe zararlı bir etkisinin olmadığını, anneyi koruduğunu ve hastalık riskini 5-10 kat azalttığını göstermiştir.

ÖNEMLİ UYARI

Covıd-19 aşısı uygulamasından sonra nadiren yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı görülebileceği bildirilmiştir. Aşı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hekiminize yakın zamanda aşı olduğunuz bilgisini iletmeyi unutmayınız. Tedbirler ve aşıyla gebelikte de Covıd-19’u aşıyoruz!”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.