Dolar 18,8987
Euro 20,0611
Altın 1.120,54
BİST 5.274,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 14°C
Sal 15°C

GP: Seneye fındık fiyatını biz açıklayacağız

Gelecek Partisi Giresun İl Başkanı Murat Kılıçaslan, “Fındık üreticimiz daldan fındığı topladığı zaman verilen fiyatın ne kadar yetersiz olduğunu görecektir” dedi. Geçen sene 4 kilogram fındığın bir ev tüpüne eş değer olduğunu hatırlatan Kılıçaslan, bu sene ise 6 kilogram fındık fiyatının bir ev tüpüne denk geldiğini ifade etti.

GP: Seneye fındık fiyatını biz açıklayacağız
Ağustos 2, 2022 6:25 am
166

Gelecek Partisi İl Başkanı Kılıçaslan, “Açıklanan fındık fiyatlarının ne kadar yeterli olduğu tartışmanın pek bir anlamı yoktur. Bu sorunun cevabını verecek tek kişi fındık üreticisidir. Her fındık öncesi üreticimizin yapmış olduğu masraflar bellidir” açıklamasında bulundu.

Kılıçaslan, “Geçen sezondan bu sezona kadar gıdaya yaklaşık %500, ulaşıma %300, zirai ilaç ve gübrelere %500, fındık toplama ücretlerine %200 zam gelmiştir. Bunun karşılığında ise fındık fiyatına verilen zam ortadadır. Rakamlarla üreticimizi kandırmak bugün mümkündür. Ancak fındık satıldığında, masraflar ödendiğinde elde kalan para, fındık gerçekten para edip etmediğini ortaya çıkaracaktır. Aslında hesap ortadadır. Bizim korkumuz üreticimiz 3 kuruş kar edeceğim, mahsulümden para kazanacağım derken zarar edecek olmasıdır” dedi.

“ÜRETİCİ HARİÇ HERKES ÇUVALLA PARA KAZANIYOR”

Dünya geleninde sevilerek tüketilen fındığın %75 üretiminin ülkemizde olduğunu, bu şartlarda dahi iktidarın ürünümüze değer katamadığını savunan Gelecek Partisi İl Başkanı Kılıçaslan şunları kaydetti;

“Ülkemizde üretilen fındığın sadece %20’si iç pazarda tüketiliyor, diğer kalan %80’lik kısmı yurt dışına gönderiliyor. Fındık dünya pazarında çok önemli bir ürün. Ancak ne garip ki diken, işleyen, toplayan, bin bir emek ve zahmetle fındığını pazara indiren üretici para kazanamıyor, üreticiden sonraki her aşamada herkes para kazanıyor. Sırtında çuval taşıyan üreticimiz emeğinin karşılığını alamazken, diğer herkes çuvalla para kazanıyor.”

Daldan toplayıp pazara indirilene kadar yaşanan sürecin çok eziyetli ve meşakkatli olduğunu, fındık üreticine verilmeyen her bir kuruşta büyük vebal olduğunu savunan Kılıçaslan sözlerini şöyle tamamladı; “Geçtiğimiz haftalarda ilimize gelen Genel Başkanımız Ahmet Davutoğul en az 80 TL olmasını açıkça ifade etti. İnşallah seneye fındık fiyatını biz açıklayacağız ve üreticimizin anasının ak sütü kadar helal olan hakkını vereceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.