Dolar 18,8871
Euro 20,1409
Altın 1.114,67
BİST 5.287,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Çok Bulutlu
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

İlk 6 ay anne sütü!

Giresun’da 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası değişik etkinliklerle kutlanıyor.

İlk 6 ay anne sütü!
Ekim 5, 2022 6:10 am
166

Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hasalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte anne sütünün önemine dikkat çekildi. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, polikliniklere başvuran annelere anne sütünün ve emzirmenin önemi hakkında birebir bilgilendirme yaptı ve bebek battaniyesi ile emzirme önlüğü hediye etti. Ayrıca yeni doğum yapan anneleri ekibi ile odalarında ziyaret etti, ailelere emzirmenin faydalarından bahsetti.

Toplumu oluşturan bireylerin sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin vazgeçilemez temel unsurlarından olduğu belirten İl Sağlık Müdürü Bulut, “Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki anne sütü bebek beslenmesinde eşsiz bir besindir. Anne sütünün içeriği sayesinde hem bebek ölümleri azalmakta hem de sağlıklı nesiller artmaktadır. Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek yoktur. Ayrıca emzirme bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerin IQ’ları 3-4puan daha yüksek olur. Emzirme anneler için de faydalıdır; göğüs kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve anemi risklerini azaltır. Annelerin doğum öncesi kilosuna daha hızlı ulaşmasını sağlar. Emzirme, annelerin ve bebeklerinin sağlığı ve refahında en önemli faktördür. Diğer hiçbir besleme seçeneği emzirmenin kanıtlanmış yararlarını sağlamaz. Bu sebeple anne sütünün kullanımı ve emzirme tüm dünyada yeniden yaygınlaştırılmaktadır” dedi.

GİRESUN, ‘ALTIN BEBEK DOSTU İL’ İLE BEBEK DOSTU AİLE HEKİMLİĞİ’ ÜNVANINA SAHİP

Giresun doğum gerçekleştirilen tüm sağlık kurumlarının ‘Altın Bebek Dostu İl’ ile Bebek Dostu Aile Hekimliği’ ünvanına sahip olduğunu hatırlatan Bulut şunları kaydetti;

“Ülkemizde 1991 yılından itibaren “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir. 2009 yılında ilimiz “Altın Bebek Dostu İl”  unvanını almaya hak kazanmış olup ilimiz genelinde doğum yapılan tüm hastanelerimiz “Bebek Dostu Hastane” unvanına sahiptir.  Birinci basamak sağlık kuruluşlarında ise tüm birimlerimizden %98’i “Bebek Dostu Aile Hekimliği” unvanını taşımaktadır. Tüm gebelerimizin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası konularında bilgi sahibi olmalarını, bilgilerinin güncellenmesi ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne sütünün önemini anlatarak doğum sonrası emzirmeye teşvik amacıyla tüm Toplum Sağlığı Merkezlerimizde  “Gebe Bilgilendirme Sınıfları” ve doğum yapılan hastanelerimizde “Gebe Okulları” hizmet vermektedir. Covid-19 salgını döneminde de eğitimlerini uzaktan sürdüren Gebe Bilgilendirme Sınıflarına vatandaşlarımız hafta içi her gün ulaşabilirler.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.