Dolar 18,8836
Euro 20,1454
Altın 1.114,74
BİST 5.322,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 15°C

Katliamı artık durdurun!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Cengiz Holding Eti Bakır A.Ş’nin Espiye maden sahası ile ilgili  ikinci defa mecliste  görüşülen tarım ve orman komisyonu raporunun başına gelenleri değerlendirdi.

Katliamı artık durdurun!
Eylül 13, 2022 3:32 am
176

“Yaklaşık 1 yıldır Espiye İlçemizde yarattığı büyük bir çevre felaketi ile halk sağlığı ve 7-8 Km’lik heyelan bölgesi ile de halkın can güvenliğini tehdit eden Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır A.Ş hala iktidar ve idare tarafından korunmaya ve kollanmaya devam edilmektedir” diyen  CHP’li Mehmet Yılmaz, “Bakır+ Çinko+ Pirit 4.grup maden sahasında çok yüksek kapasite ile çalışan Eti Bakır işletmesi sahada biriktirdiği ağır metallerle karışık Pasayı ve havuzun suyunu doğrudan Kızıldereye vererek Karadeniz’e ulaştırmaktadır. Sık sık derenin Bakır renginde akması çıplak gözle bile bu ağır metal kirliliğinin ispatı olmuştur. En son gerçekleşen heyelanda artık pes dedirtmiştir. Dinamitle gerçekleştirilen patlamalar sonucu civar köylerde binalarda hasarlar meydana gelmiştir. Yine ağır metallerin Karadenize ulaşması ile başta balıklar ve  diğer deniz ürünleri üzerinden halk sağlığı çok büyük tehdit altındadır. Tüm bu facialar ve kirlilikler olurken onlarca kez, söz konusu Espiye İlçemizin, Soğukpınar Beldesi, Şahin Yuva , Çalkaya, Çepniköy, Taflancık, Akköy, Tepeköy ve Dereköyleri etkisi altına alan bu facia ,bölgede yapılan basın toplantıları ve canlı yayınlarla sosyal medya üzerinden İl Genel Meclisi CHP Grubu ve Espiye İlçe örgütümüz tarafından kamuoyu ile paylaşılmış ve basında yer bulmuş, başta Giresun Valiliği, Espiye Kaymakamlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz de göreve davet edilmiştir” dedi.

Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü; “Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A:Ş boş durmamış, kapasite artışı ve ilave depolama ,ilave cevher zenginleştirme tesisine ait yeni bir ÇED için Bakanlığa başvurmuştur. Buna karşılık İl Genel Meclisinde CHP Grubu adına Eti Bakır A:Ş adına verdiğim sözlü önerge üzerine meclisimizde istisnai olan bir destekle diğer meclis üyesi arkadaşlarımız tarafından yazılı önergeye çevrilerek, benim de üyesi olduğum Tarım ve Orman Komisyonuna havale edilmiş  ve 06.06.2022 tarihli hazırlanan, içinde maden şirketinin Doğaya, çevreye ve bölge insanlarına verdiği ve gelecekte vereceği zararları en ince ayrıntısına kadar ortaya koyan müthiş bir rapor, iktidarı ve muhalefeti ile yani AKP,CHP ve MHP oyları ile yani oy birliği ile kabul edilmiştir. Aynı zamanda İl Genel Meclisinin dolayısı ile İl Özel İdaresinin görüşü olarak ilgili Bakanlığı bildirilmiştir.

Tabiki dananın kuyruğu bundan sonra koptu. Eylül ayı toplantımızda bizim de emek verip övgüyle kamuoyuyla paylaştığımız bu komisyon raporu ,İl Genel Meclisi tarihinde hiç rastlanmayan bir tarzda, yani yeniden değerlendirilmesi talebi ile idare tarafından dikte edilen etliye, sütlüye dokunmayan bir rapor olarak, Bakanlıktaki ÇED sürecini şirket lehine sonuçlandıracak şekilde İl Genel Meclisinde yeniden oylanarak oy çokluğu ile kabul edilmiştir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.