Dolar 18,8839
Euro 20,0348
Altın 1.104,47
BİST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 12°C

Mektuplar

Kasım 29, 2022 7:10 am
163

Sevgili Kasap

Kış mevsimini beraberce rahat geçirmek benim için çok önemli olduğu için size şahsen yazmak istedim. Çoğunluk Corona duymaktan bıkmış olsa da, maalesef pandemi henüz bitmedi. Virüse yakalanma ve hastalanma tehlikesi aynen devam ediyor. Bilhassa altmış yaş üstündekilerde süreç ağır oluyor. İlk hastalanmadan uzun süre sonra da, önemli ölçü de hastalıklara temel oluşturuyor. SARS – COV – 2 aşısı virüse karşı en iyi korunmayı sağlıyor. Elimizde yeterli aşı olması bizim için bir şans. Birinci, ikinci, tazeleme (hatırlatma) -Booster) diye tanımlanan üçüncü aşıyı yaptırdınız. Belki Corona enfeksiyon da atlattınız. Şimdi Kış başlamadan altmış yaşı geçmiş olanların, aşı durumlarını kontrol ettirmesinde büyük yarar var. Aşı komisyonumuz sizin yaş grubunuz için ikinci Booster’i (Hatırlatma) tavsiye ediyor. Tek şart son aşının dört veya altı ay önce yapılmış olması. Aynısı enfeksiyon sonrası yapılacak aşı için de geçerli. Elimiz de Omikron’a karşı çok faydalı çeşitli aşılar var. Aile doktorunuzla sizin için hangi aşının daha faydalı olacağına karar verip, aşınızı yaptırın. Grip ve Akciğer enfeksiyonu (Pneumokken) aşınızı da unutmayın. Aşı durumunuzu inceleyip, aşı kaydınızı yaptırırsanız sevinirim.

Sağlıklı kalın.

Saygılar ve en iyi dileklerimle

Sağlık Bakanınız

Karl Lauterbach

Lauterbach efendi memlekette haftalık enfeksiyon sayısı devamlı azalıyor, toplu taşıma araçlarının dışında ki kapalı alanlar da, maskesini takan takıyor, takmayana kimse bakmıyor. Aile doktorumuz üçüncü aşıdan sonra on ay, bir yıl geçmiş olsa da, korumanız yeterli, yeni aşıya ihtiyacınız yok diyor. Onun için Maskeyle, mesafeyle yola devam.

Doğalgaz fiyatınız değişiyor.

Sevgili Kasap, enerji fiyatı sonbahardan bu tarafa görülmemiş bir şekilde yükseliyor. Dünyanın her tarafında enerjiye talep çok arttı. Son oniki ayda piyasalarda doğalgaz alımının maliyeti beş misliye çıktı. Elimizde olmayan bu nedenlerle doğalgaz kilowat fiyatınız 1 Eylül 2022’den itibaren 5.42 Kuruş’dan (Cent) 10.63 Kuruş’a çıkıyor. Bütün vergiler dahil, değişiklik 5.21 Kuruş. Saygılarımızla. (Zam yok değişiklik var! Gülümse biraaaazzz.)

Elektrik fiyatınız değişiyor.

Sevgili Kasap, enerji piyasaları hala gergin. Millet meclisi enerji vergisini kaldırmış olsa da, 2023 yılı elektrik tedarik maliyetleri, 2022 yılının çok üstünde. Bu nedenle elektrik kilowat fiyatınız 1 Ocak 20022’den itibaren, 20.607 Kuruş’dan (Cent) 41.090 Kuruş’a çıkıyor. Değişiklik 20.48 Kuruş.

Aradan fazla geçmeden doğalgaz dağıtıcımızdan gazın kilowatının 13.62 Kuruş’a çıktığını bildiren bir mektup daha aldık. Yeni zam, pardon değişiklik 2.36 Kuruş. Mektupla yetinmiyor, bu güzel! değişiklikleri email ile de bizlere ulaştırıyorlar. Düşünün vatandaş Tasmanya‘ da, Kapstad’da, Antalya Lara’da veya İzmir Urla’da tatil yaparken, memlekette korkunç şekilde yükselen enerji fiyatlarını bildiren email’leri okuduğun da nasıl bir ruh hali içine girer? Beni ilk email Ege sahilin de yakaladı: Başımın üstündeki yakıcı güneşten buzlar dökülmeğe başladı!

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarının beklenmedik şekilde yükselişe geçmesinden sonra hükümet ikisine de tavan fiyatı getirdi: Tüketimin %80’inin Kilowat fiyatı doğalgaz da 12, elektrik de 40 Cent’i geçmeyecek, %20’ye tavan getirilmedi, vatandaşı enerji tasarrufuna teşvik etmek için. İşyerlerinde ki oran: %70’e 30. Fiyatların frenlenmesi 2024 Nisan’a kadar sürecek. Buna ilaveten devlet Aralık ayı faturalarımızı da ödeyecek. Elektrik ve Doğalgaz fiyatlarının onaltı ay artmayacak olması çok güzel. Metal işverenleri sendika ile varılan görüşmeler sonunda çalışanlarına %8.5 zammın yanında, başbakan Scholz’un arzusuna uyup, vergiden muaf 3000 Euro para da verecek.

Son mektup son işyerimden: Çok sevgili Bay Kasap, bu yılki Noel eğlencemizi 8 Aralık saat 15:00 de yapıyoruz. Sizi de aramızda görürsek, mutlu oluruz. Çok sıkı güvenlik tedbirlerimiz dolayısıyla maalesef bu yıl, son çalışma yerinizi ziyaret etmeniz mümkün değil. Aramızda olamazsanız size şimdiden iyi Noeller diliyoruz. Saygılarımızla. Pandemi dolayısla üç yıldır yapılmayan Noel eğlencelerinin başlıyor olması çok güzel olsa da, her yıl bu vakitler de ağaçları, caddeleri ve evleri dolduran ışıklandırmalardan eser yok! Vatandaş uyarılara uyarak, gönüllü olarak enerji tasarrufu yapıyor. Biz de maalesef yıllarca çalışıp emekli olduğumuz ilk ve son firmamızın her yıl yapılan, yenilip içilen, hediyeler dağıtılan Noel eğlencesine bitmemiş olan pandemi dolayısıyla katılamayacağız.

Komşumuz Janine hanım enerji tasarrufu bağlamında işyerinde başlatılan yeni uygulamalardan hiç memnun değil: Erginliğinin 50’nin üstünde olduğunu düşündüğümüz informatik sektöründe çalışan Janine’nin işvereni, dört büronun bir tanesini kapatıp, bir kaç kişiyi Homeoffice’le eve gönderip, diğerlerini üç büroya sıkıştırması yetmiyormuş gibi, kaloriferleri de 19 dereceye düşürmüş. Komşumuzun mutsuzluğu yüzünden okunuyor.

Covid kısıtlamaları bitti, bitiyor diye sevinmeye başlarken, yaşamımıza enerji kısıtlamaları mı geliyor acaba?

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
Eylül 23, 2022 7:21 am
Temmuz 20, 2022 7:20 am
Temmuz 20, 2022 7:11 am
Ağustos 20, 2022 6:31 am
Aralık 27, 2022 7:47 am
Temmuz 20, 2022 7:14 am
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.