Dolar 18,8949
Euro 20,0342
Altın 1.117,75
BİST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 14°C
Sal 15°C

Rekolteden korkmaya gerek yok

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Giresun’da sahil kolda 14 Ağustos, orta kolda 21 Ağustos, yüksek kolda ise 21 Ağustos tarihinde başlayacak olan fındık hasadı öncesi üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Rekolteden korkmaya gerek yok
Ağustos 9, 2022 5:39 am
246

Karan yaptığı açıklamada, fındık hasadındın tam olgunlaşmadan yapılmamasını ve hasadın daldan değil yerden yapılmasını istedi.

Tam olgunlaşmadan yapılan fındıklarda verim ve randıman kaybı yaşandığına dikkat çeken Karan, randımanı yüksek fındığın hem üreticiye ve hem de ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade etti. Karan, “Artık 2022 yılı fındık hasadına sayılı günler kaldı. Fındık erken hasat edildiğinde verim kaybı yaşana bilmekte ve aflatoksin oluşa bilmektedir. Hasat edilen fındıklarda naylon çuvallarda fazla bekletilmeli ve fazla yağmur altında bırakılmamalıdır. Üreticilerimizden fındıklarını belirlenen tarihler ile verim ve randıman kaybına uğramadan hasat etmelerini bekliyoruz” dedi.

“AÇIKLANAN FINDIK FİYATI SERBEST PİYASADA DA KORUNMALIDIR”

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, hasat öncesi açıklanan fındık taban fiyatlarının, serbest piyasada da korunmasının önemli olduğunu söyledi.  Karan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortalama 54 lira olarak açıklanan fındık fiyatının bir taban fiyat olduğunun herkes tarafından bilinmesini istedi. Serbest piyasada fındık fiyatlarının Toprak Mesulleri Ofisi’nin alım fiyatlarının altında işlem görmemesini temenni ettiklerini ifade eden Karan şunları söyledi;

“Pazara birden ürün indiğinde ve emanete fındık bırakıldığında serbest piyasada fiyatların taban fiyatın yüzde 20 aşağısına indiğini çok biliyoruz. Üreticilerimiz buna göre hareket etmeli, ürününü TMO fiyatlarından satışa sunmaya özen göstermeli ve emanete ürün bırakmamalı. Herkesin devlet tarafından açıklanan fiyatı bir taban fiyat olarak değerlendirmesini ve bu fiyatın altında işlem görmemesini temenni ediyoruz. Eğer taban fiyat korunursa üreticilerimizde bir nebze rahatlayacaktır.”

“ARTIK 700-750 BİN TON REKOLTEDEN KORKMAYA GEREK YOK”

Türkiye’nin 2022 yılı tahmini fındık rekoltesinin 760 bin civarında açıklandığını hatırlatan Karan, “rekolte tespit çalışmaları sonrası üreticilerimiz bahçelerinde çok ciddi dökülme olduğunu beyan etmekte. Bundan sonra rekolte çok olmuş, az olmuş bunu tartışmanın çok bir anlamı yok. Türkiye artık yıllık 300-350 bin ton iç fındık ihracatı yapan bir ülke. Artık 700-750 bin ton fındık rekoltesinden korkmaya gerek yok. İhracat ve iç tüketim rekolteye denk gelmekte. TMO da üreticinin yanında. Piyasayı dengeleme adına belli bir miktarı regüle edecektir. TMO’nun alım miktarı bir ay gibi bir sürede 100 bin tonu bulursa serbest piyasada da fiyatların iyi olacağını düşünüyoruz. Birincisi üreticilerimiz belli bir fiyatın altında ürününü satmayacak, ikincisi de ürününü emanete bırakmayacak. Eğer üreticilerimiz bu iki önemli kriteri gerçekleştirirse kazançlı çıkar” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.