Dolar 18,8869
Euro 20,0370
Altın 1.103,27
BİST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 11°C

Sanayi üretimi yılın en kötü seviyesinde

Giresun Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GİSİAD) Başkanı Aykut Gezmiş, ekonomideki kötü gidişata dikkat çekmeye devam ediyor.

Sanayi üretimi yılın en kötü seviyesinde
Kasım 26, 2022 7:58 am
140

Gezmiş, sanayi üretimi ile ilgili verilerin kötüye gidiş sinyalleri verdiğinin ve acil önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. Sanayi üretiminin yılın en kötü seviyesine gerilediğini vurgu yapan Gezmiş, Sanayide giderek belirginleşmeye başlayan durgunluk ve yavaşlama üretimdeki düşüşle iyice somutlaştı. Eylül ayında yıllık yüzde 3,6 düzeyindeki üretim artışı beklentisi, yüzde 0,4 ile beklentilerin çok altında kalırken, aylık bazda sanayi üretimi yüzde 1,6 geriledi. Elektrik tüketimindeki gerileme, kapasite kullanımındaki azalma, ihracattaki yavaşlama gibi göstergelerle kendisini belli etmeye başlayan sanayi üretimindeki sıkıntılı süreç, geçen hafta açıklanan eylül ayı verileriyle net biçimde açığa çıktı. Beklentiler eylülde sanayi üretiminde yıllık düzeydeki artışın yüzde 3,6’ya ulaşması yönündeydi. Ancak açıklanan rakamlar sanayi üretimindeki yıllık artışın geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,4 ile beklentilerin dokuzda biri düzeyinde kaldığını gösterdi. Sanayi üretimi aylık bazda ise eylülde yüzde 1,6 geriledi” dedi.

Aykut Gezmiş, Elektrik tüketimindeki gerileme, kapasite kullanımındaki azalma, ihracattaki yavaşlama gibi göstergelerle kendisini belli etmeye başlayan sanayi üretimindeki sıkıntılı süreç, geçen hafta açıklanan eylül ayı verileriyle net biçimde açığa çıktı. Beklentiler eylülde sanayi üretiminde yıllık düzeydeki artışın yüzde 3,6’ya ulaşması yönündeydi. Ancak açıklanan rakamlar sanayi üretimindeki yıllık artışın geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,4 ile beklentilerin dokuzda biri düzeyinde kaldığını gösterdi. Sanayi üretimi aylık bazda ise eylülde yüzde 1,6 geriledi. Gerileyen talep ve satışlar karşısında; enerji, ithal hammadde, ara malı ve yatırım malı maliyetlerindeki artışların da etkisiyle kapasite kullanımını yavaşlatan sanayi sektörü, giderek üretimini kısmaya yöneldi. Kur ve enflasyon artışlarıyla üretimi sürdürmenin maliyeti olağanüstü düzeylere ve katlanılamaz boyutlara ulaşınca bu kez üretimi azaltarak maliyetleri düşürme yolu tercih edilmeye başlandı” dedi.

“ACİLEN ÖNLEM ALINMALI”

GİSİAD Başkanı Gezmiş açıklamasının devamında şunları kaydetti;

“Uygulanan yeni ekonomi modeliyle üretim, ihracat ve istihdamda artış hedeflenmesine karşılık sanayi üretimi başta olmak üzere hemen tüm alanlarda hedeflerin tam tersi gerçekleşti. İhracat yavaşladı, dış ticaret açığı 100 milyar dolara, cari açık 40 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin ihracatının ağırlıklı kısmını oluşturan sanayi ürünlerine dönük siparişlerin duraklaması, sanayiciyi zorunlu olarak üretimi azaltmaya yöneltti. Eylül ayı verileriyle de sanayi üretimindeki düşüş somutlaştı. Bunun yansımaları önümüzdeki aylarda daha belirgin şekilde ihracat ve istihdam üzerinde kendisini gösterecek. Finansmana, krediye erişimi iyice güçleşen sanayi sektörü de sanayi üretimini azaltmaya mecbur kaldı. Bu gidişat, yatırım, üretim, istihdam ve büyüme açısından ülke ekonomisinin zorlu bir sürece girdiğini göstermekte olup acilen önlem alınması gerekmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.