Dolar 18,8890
Euro 20,0256
Altın 1.115,62
BİST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 13°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Sertifikalı çoban sayısı 47 bini aştı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2013 yılında uygulamaya konulan  “Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi” kapsamında, bugüne kadar 81 ilde düzenlenen 2029 eğitim programında 47 bin 359 kişi sertifika aldı.

Sertifikalı çoban sayısı 47 bini aştı
Ağustos 24, 2022 7:24 am
210

Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı (EYDB), Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) iş birliği ile işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, istihdamın korunmasına ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla “Aktif İşgücü Piyasası Programları İşbirliği Protokolü” ile Sürü Yönetimi Elemanı (Çoban) kursları 2013 yılından beri düzenleniyor. 2013 yılından 2022 Temmuz ayına kadar 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin koordinasyonunda teknik elemanların verdiği kurslar, Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde düzenleniyor.  13 günlük ve 120 saatlik eğitime katılanlar sertifika sahibi oluyor. Bugüne kadar ülke genelinde düzenlenen  2029 eğtim progrmına katılan 47 bin 359 kişi sertifika aldı.

Eğitimlerde sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanlarını besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, yetiştirme, bulaşıcı ve hayvan hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hâkim olma, sağım yapabilme gibi konular öğretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı sertifika sahibi sürü yöneticilerine istihdam sağlayan işletmelere 6 bin TL destek ödemesi yapıyor. 2013-2021 yıllarında Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından 42 bin 346 işletmeye destek ödemesi gerçekleştirildi.

KİRİŞCİ: “BİLİNÇLİ TARIMI ÖNEMSİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, tarımda eğitime büyük önem verdiklerini bildirdi. Bunun için sürü yönetimi ve çiftçi eğitimleri başta olmak üzere tarımın her alanında eğitim programları düzenlediklerini vurgulayan Kirişci, “Bilinçli tarımı önemsiyoruz. Çiftçilerimize ne kadar çok eğitim verirsek tarımda verimliği de o kadar artırmış oluruz.” ifadesini kullandı. Ülkede tarımın daha da ileri götürülmesi açısından, yeni adıyla “Sürü yönetimi elemanları”nın önemine işaret eden Kirişci, “Binlerce çobanımız il ve ilçe tarım müdürlüklerimizde eğitimden geçti, geçmeye devam edecek. Böylece istihdama da destek sağlıyoruz. Çobanlarımızın işlerini bilinçli şekilde yapmalarını önemsiyoruz. Bunun yanında hayat şartlarının iyileştirilmesi için çaba sarfediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tarım Orman Akademisi ile tarım, gıda, hayvancılık, orman ve su ürünleri gibi alanlarda çiftçinin hizmetinde olduklarını anımsatan Kirişci, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol ile metruk köy okullarını restore ederek birer sosyalleşme merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kirişci, stratejik bir sektör olan tarımın daha da geliştirilmesi için kırsala bakış açısını değiştirmek arzusunda olduklarının altını çizerek, bu çerçevede kırsaldaki vatandaşları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.