Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Çok Bulutlu
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Paz 20°C
Pts 15°C
Sal 11°C
Çar 10°C

TMO’nun satışından sadece onlar memnun!

Fındık sanayici ve ihracatçısı Sevinç; “Piyasaların önünü açmak ve spekülasyonlara fırsat vermemek adına satış kararı doğrudur.”

TMO’nun satışından sadece onlar memnun!
Şubat 4, 2023 5:23 am
99

Fındık sanayici ve ihracatçısı Edip Sevinç, TMO’nun aldığı fındık satış kararını olumlu olarak değerlendirerek; “TMO’nun piyasaların önünü açmak ve stokçuların spekülasyon heveslerine fırsat vermemek için yapacağı Türk fındığı veülkemiz açısından tamamen doğrudur” dedi.

Trabzon’da entegre fındık işleme tesisi ile sanayicilik ve ihracatçılık yapan Özgün Gıda’nın ortaklarından olan Edip Sevinç, fındık sektörünün bir bütün halinde değerlendirilmesi ve ona göre uygulamaların yapılması gerektiğini belirterek, TMO’nun son aldığı fındık satış kararı ile ilgili şu görüşleri savundu:

“Fiyat ilanından sonra piyasada fiyatların bu derecede geri gelmesistoklarda aşırı miktarda fındık olduğunu göstermektedir. TMO’nun satış kararına itiraz eden çevrelerin ellerindeki ürünü satamayacakları endişesine kapılmaları da bunun göstergesidir. Çünkü daha kimse TMO’dan fındık almamışken, piyasa fiyatlarının bu şekilde gerilemesinin başka bir izahı olamaz.”

Serbest piyasada herkes ve her kesiministediği şekilde davranmasının en doğal hakları olduğunu belirten Edip Sevinç; “Ancak, devlet nasıl ki üreticiyi korumak için taban fiyat vererek alım yapıyor ve belli bir miktarda ürünü piyasadan çekiyor. Aynı devletin ihracatın önünü açmak ve fındığın spekülatif stok ürünü haline gelmesini engellemek de görevidir. Devlet de bu görevini, bu satış kararı ile ifa ediyor” dedi.

BADEMİN 2 KATINA YÜKSELMESİ

Devletin üretim ve ihracata dayalı bir kalkınma hedefini benimsediğine dikkat çeken Edip Sevinç; “Spekülatif hareketlerle fındık ihraç fiyatının Amerikan bademinin neredeyse 2 katına kadar yükselmesi ancak birilerine menfaat sağlayabilir. Üreticiye ve ülkemize yarar sağlamaz” diyerek açıklamasını şöyle tamamladı:

“Esasen, Sayın Cumhurbaşkanı zaten sezon başında ilan ettiği destekleme fiyatı ile ve daha sonra da serbest piyasada belli bir yere yükselen fiyatlarla üretici memnun edilmiştir. Memnun olmayan kesim stokçulardır. Sonuçta bu bir ticari tavırdır. Herkes aldığı riskin bedelini öder ya da ödemez. Bunlar piyasanın gerekleridir. TMO doğru yapmıştır. Bugüne kadar yaptığı büyük yanlışları söylerken, doğruyu da söylemek görevimizdir. Bundan sonra da özellikle dünya piyasalarını bilen uzmanların görüşlerine başvurulması da devletimizin menfaati gereğidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.