Dolar 18,8895
Euro 20,0984
Altın 1.126,59
BİST 5.212,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 15°C
Sal 15°C

Yılmaz: FİSKOBİRLİK’e görev verilmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “Fındık piyasasında FİSKOBİRLİK’e aktif rol verilmelidir” dedi.

Yılmaz: FİSKOBİRLİK’e görev verilmelidir
Temmuz 19, 2022 3:13 am
216

“Son zamanlardaki gelişmeler ve yaklaşan yeni sezon nedeniyle başta Giresun’umuzun , beraberinde bölge insanımızın yaşamsalı, tabi ki tarımsal ihraç ürünlerimizin de  1 numarası olması nedeniyle  ülke ekonomimizi oldukça ilgilendirmektedir” diyen Mehmet Yılmaz, “Öncelikle neden fındık piyasamızda bir istikrar sağlayamıyoruz?

Bu işi emek yoğun olarak yapan üreticilerimizi, özellikle eğimli ve dik yamaçlarda toplamak zorunda oldukları dünyanın en kaliteli fındığı için kar edebilir bir fiyatla buluşturamıyoruz?

Zaman zaman bu mecliste, dünyada ihraç ürünü olan meyve ve kuru yemiş piyasalarından örnekler veriyoruz. ABD’nin Badem Piyasası, ta 1910 yılından beri Kaliforniya Modeli de denilen içinde Blue Diamond adlı Birliğin bulunduğu bir kurulun belirlediği taban fiyatı ile bugüne kadar Badem üreticisini memnun ettiğini, yine Fransa’nın Erik, Avustralya’nın üzüm piyasası gibi oluşturulan kurullar aracılığı ile ürün daha pazara inmeden fiyatlarının belirlendiğini ve bu fiyatların altında bu ürünlerin satılmasının yasak olduğunu biliyoruz. Yani bizdeki gibi, üretici ve onun alınteri fındığı, tek alıcının yani bir Monopol piyasanın kucağına bırakılmıyor” ifadelerine yer verdi.

Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü; “Gelişmiş ülkelerde üreticiler, çiftçiler, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar hep korunur ve kollanır devlet tarafından. Bu durum yani üreticinin kar edebildiği bir sistem, aynı zamanda Tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Fındık Piyasasında bu doğrultuda, içinde FİSKOBİRLİĞiN aktif rol aldığı bir Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmasını hep önerdik ve öneriyoruz. Taban fiyatının da mutlaka bu kurul eliyle devlet destekli, en geç Temmuz sonuna kadar ve Dolar’a endeksli olarak, bu yıl için de en az 4 Dolar olarak belirlenmesini istiyoruz.

Değerli arkadaşlar, son günlerde fındıkla ilgili özellikle Giresun adına iki önemli gelişme ile heyecanlandık. Bunlardan birincisi, Fiskobirlik aracılığı ile Giresun Kalite yani Giresun Tombul

Fındığının Coğrafi işaretli ürün olarak Avrupa Birliğince tescil edilmesi idi. Diğer ikinci önemli olay ise geçtiğimiz ay Meclisimizi ziyaret eden Giresun Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Yılmaz Can’ın da müjdesi ile öğrendiğimiz, üniversitemizin YÖK tarafından Fındıkta ihtisaslaşacak üniversite ilan edilmesi idi. Diğer taraftan TÜBİTAK MAM Merkezinde bir Fındık Çalıştayı düzenlenmesi fındığımız adına çok sevindirici gelişmelerdir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.