Dolar 18,8826
Euro 19,9345
Altın 1.098,83
BİST 5.017,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 11°C

Zincir marketler esnafı canından bezdirdi

Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, zincir marketlere yönelik düzenlemenin artık şart olduğunu bildirdi.

Zincir marketler esnafı canından bezdirdi
Aralık 13, 2022 8:21 am
124

Kara, “Esnaf ve Sanatkârların ve halkımızın karşısında açık tehdit olan ve tüm kesimleri olumsuz etkileyen fiyat istikrarsızlığının asıl nedeni olduğu bugün apaçık ortada olan zincir marketler için düzenleme yapılması gerektiğini yıllardır ısrarla dillendirmekteyiz, siyasilerden sürekli talepte bulunmamıza karşılık meclisten bir türlü çıkamayan perakende düzenleme yasası ve bütün uğraşlara rağmen en ücra köşelere kadar yayılan zincir marketler, esnaf ve sanatkârları canından bezdirmiştir. Bu kuruluşlar istihdama hiçbir katkı sağlamadığı gibi katma değeri alıp götürmekte, elde ettikleri güçle de bugün devlete, hükümete, sivil toplum kuruluşlarına kafa tutar hale getirilmişlerdir” dedi.

GESOB Başkanı Ali Kara yaptığı açıklamada, 70-80 meslek dalında her türlü ürünü satan bu marketlerin su, deterjan, yağ gibi ürünlerde fiyat birlikteliği yapmalarının genel fiyatlarda artışa neden olduğunu hükümet yetkililerinin de artık kabul ettiğini kaydetti.

“Bu fiyat artışları maalesef vatandaşı, esnafı, tedarikçiyi, nihaiyi tüketiciyi, küçük işletmecileri ve toplumun her türlü kesimini doğrudan etkilemektedir” diyen Karan şunları kaydetti;

“Ticaret Bakanlığı bu konuda ısrarla fiyatların düzenlenmesini sağlayıcı tedbirler almaya çalışsa da fiyat istikrarının kanuni düzenleme yapılmadan sağlanması mümkün görülmemektedir. Onbinlerce işyeri olan ve belirli ürünleri kendi markası haline getiren sanki içeriği aynı gibi uygun ürünlerin satışına da zarar veren uygulamalar artarak devam etmektedir. Vatandaşlarımızın rahat alışveriş yapabilmeleri için her işyerine bir kolluk kuvveti konulamayacağına göre bu konuda ticari düzenlemelerin şart olduğu vatandaşın kaliteyi daha ucuza alabileceği bir sistemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu tür zincir marketlerde cep telefonu, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri gibi yüksek meblağlı garanti kapsamına alınması gereken ürünlerin bile satışı vardır. Bunlar çoğunlukla piyasada rağbet görmeyen ve düşük kaliteli ürünlerdir.  Bu ürünler arızalandığında tüketicilerin muhatap bulamadığı gibi garanti servisine ulaşamayan yada ulaştığı halde istediği geri dönüşü alamayan çok sayıda tüketici olduğu bilinmekte bu tarz durumlarda zincir marketler konunun muhatabı olmadığı gibi sorunun çözümü noktasında da işlevsiz kalınmaktadır. Rafta, standa, reklamlarda ve indirim broşürlerinde belirli ürünlerle müşteriyi cezp edecek şekilde kampanyalar yapılıyor. Bir gün bakıyorsunuz ki 100 TL’lik ürün 30 TL ye kadar düşmüştür, böyle bir kâr marjı olamaz. Bu marketler bulunduğu semtte Pazar yoksa sebze ve meyve fiyatlarını da istedikleri gibi ayarlıyorlar. Sonuç olarak küçük esnafın korunması haksız rekabetin önlenmesi ve piyasada fiyat istikrarının sağlanması için zincir marketlere yönelik düzenlemelerin biran önce çıkarılması ülke ve millet menfaatindedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.