Hamsi tehlike altında!
Karadeniz’de balık çeşitliliği ve populasyonu her geçen yıl biraz daha azalarak, kayboluyor. Tüm yasak, kural ve cezalara rağmen Karadeniz’de ne yazık ki, bilinçsiz ve kontrolsüz balık avı devam ediyor.
Bugünlerde balıkçı tezgâhlarında kasa kasa olması gereken hamsi azlığı ve avlanma sınırı olan 9 cm sınırında, hatta altında olması Karadeniz’deki bilinçsiz avcılığı net bir şekilde gözler önüne seriyor. Uzmanlar Karadeniz’de balık çeşitliliği ve populasyonunun yeniden artması için mutlaka ve mutlaka bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesini, özellikle ve özellikle hamsi avında 9 cm altında avlanma yapılmamasını ısrarla söylüyor.
Karadeniz’deki balık çeşitliliğini ve kirliliği yakından takip eden ve bu konularda araştırmaları bulunan Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Türkmen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu av yasaklarına balıkçıların uymasının sürdürülebilir bir balıkçılık için son derece önemli olduğunu kaydetti. Akademik olarak uzmanlık alanı Su Ürünleri Mühendisliği olan Prof. Dr. Türkmen, en başta bu işten para kazanan ve ekmek yiyen balıkçıların yasak ve bilinçsiz avlanmalara müsaade etmemesi gerektiğini vurgulayarak, balıkçıların, bilinçsiz avcılığa karşı kendi oto kontrollerini oluşturmasını önerdi.
Bilinçsiz ve yasak avcılığın balık stoklarını olumsuz etkilediği gibi, ileride balıkçıları da olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çeken Türkmen, “Türkiye’de balıkçılık denilince akla ilk Karadeniz gelmektedir. Ülkemiz denizlerde avcılıkla elde edilen balık üretiminin yüzde 70-75’i Karadeniz’de gerçekleştirilmektedir. Bu yüzde 75’lik oranın da içerisindeki en fazla avlanan balık türü ise ortalama yüzde 70’ lik oranla hamsidir. Buda bizim için hamsinin stratejik bir su ürünü olduğunu göstermektedir. Geçtiğimiz sezonun verilerine baktığımızda hamsi avındaki düşüş diğer balık türlerine de yansımakta. Palamut’un bol olduğu dönemlerde hamsinin az olduğunu, hamsinin bol olduğu dönemlerde ise palamut’un az olduğunu görüyoruz. Birinci olarak balık veya hamsi avının az veya çok olmasının balık göçleriyle alakalı olduğu bilinmektedir. Az veya çok olmasına etki eden diğer faktörlerden biriside doğal düşmanları olan palamut, orkinos, lüfer gibi büyük balıkların hamsiyi yemesidir. Bunların dışında bilinçsiz ve yasak avcılık göçmen balıkların stoklarının azalarak, tükenmesine sebep olmaktadır. Sürdürülebilir bir balık av verimi için balık stoklarının iyi yönetilerek korunması gerekmektedir. Eğer balıkçılık sürdürülebilir olmazsa gelecek yıllarda balık ve özellikle de hamsi avında krizler oluşabilir. Bu sezon az miktarda avlanan hamsinin av sınırının altında olması, büyümeden avlandığının da göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Yine sürdürülebilir bir balık avcılığı üretimi için, av boyu yasaklarına uyulması gerekir. Av boyu yasağı ise, sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için her canlıya ömründe en bir kez üreme şansı vermek içindir. Sürdürülebilir bir hamsi avı ve balıkçılık için yetkili kurum ve kuruluşlar gereken önlemleri alacaktır” dedi.