Sefasını bankalar, cefasını halk çekiyor
Gezmiş, ekonomide yaşanan reel ve gerçek rakamlara dikkat çekmeye devam ediyor.
Giresun Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Aykut Gezmiş, faiz indirimlerinin sefasını bankalar sürerken, cefasını halkın çektiğini kaydetti. Gezmiş, “Yüzde 85 enflasyona rağmen sürdürülen faiz indirimlerinin tek kazananı bankalar, kaybedeni ise halkımız olmuştur” dedi.
Gezmiş; “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun açıkladığı Ekim 2022 Bankacılık Sektörü Göstergeleri, bankacılık sektörünün net kârının ekim ayında yüzde 443 arttığını gösterdi. Bankaların toplam kârları geçen yılın aynı dönemine göre beş kat artışla 336 milyar TL’ye yükseldi. Beşe katlanan kârlarına en büyük katkı faiz gelirlerinden geldi. Bu durumda faiz indirimi ve ‘tek haneli politika faizi’ politikalarından en kazançlı çıkan sektörün bankalar olduğu ortaya çıkmıştır. Bankaların faiz kazançları geçen yıla göre 5 kat artmıştır. Bir yılda kazancını 5 kat artıran başka bir sektör yoktur. Merkez Bankası’nın yüzde 9 faizle fonladığı bankalar, halkımıza yüzde 35 faizle kredi vermekte ve Merkez Bankasına ödedikleri faizin yaklaşık 4 katı düzeyinde faiz kazancı elde etmektedir. Yüzde 9 faizli krediye halkımız erişememektedir. Kısacası faizin inmesi halkımıza değil bankalara yaramıştır. Enflasyon da cabasıdır” açıklamasında bulundu.
GİSİAD Başkanı Gezmiş açıklamasının devamında şunları kaydetti; “Ayrıca hatırlatalım ki faiz indirimlerinin başladığı 2021 Eylül ayında faiz yüzde 19 iken, enflasyon da yüzde 19’du. Aradan geçen 14 ayda; faizi yüzde 19’dan, yüzde 9’a indirelim derken enflasyonu yüzde 85’e çıkardık! 2021 Eylül’ünde halkımız yüzde 19 ile kredi alabiliyorken, faizlerin yüzde 9’a düştüğü bugünlerde kredi faizleri yüzde 35’e dayanmış durumdadır. MB’nin faizleri düşürmesi; kredi faizlerini ve enflasyonu yükseltmiş, ters etki yaratarak halkımızın mağdur olmasına sebep olmuştur. Uygulanan para ve faiz politikalarıyla bankalar servetine servet katarken, düşük faizli krediye erişimi imkansız hale gelen ve enflasyon karşısında alım gücü azalan halkımız mağdur olmuştur. Ne konut kredisine, ne yatırım kredisine, ne de işletme kredisine düşük faizle erişim mümkün değildir. Bu sistemden yüksek kazançlar elde eden bankaların artık düşük faizle kredi vermeleri sağlanmalıdır.”