Atıksu arıtma tesisinde son aşama
Müşavir firma ile bilgilendirme toplantısı yapıldı
Giresun’un elzem ihtiyaçlarından olan Atıksu Arıtma Tesisi projesi yapımı kapsamında teknik işler ile eş zamanlı olarak idari ve finansal çalışmalar da devam ediyor.
Atıksu Arıtma Tesisi Batlama havzasının girişinde belediye konkasör tesislerinin yer aldığı 28 bin metrekarelik alan üzerine yapılacak olup, Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu müşavir firma yetkilileri ile bir araya gelerek projenin son durumu hakkında bilgi aldı.
Bu kapsamda, firmanın Batlama şantiye alanında müşavir firma olan WYG International Danışmanlık firması tarafından belediye bünyesinde su ve kanalizasyon hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi amacı ile teknik destek ve kontrollük hizmetleri kapasite geliştirme bileşeni ve işletme modeli konulu Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu’nun da katıldığı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu projenin hayata geçmesiyle birlikte Giresun’un en önemli sorununun çözüme kavuşacağını bildirerek: “Giresun Atıksu Projesi tamamlandıktan sonra mavi bayraklı plajların yanı sıra su ve kanalizasyon hizmetlerinin daha kaliteli yürütülmesi amacı ile çalışmalarımıza devam edilmektedir” dedi.
Şenlikoğlu, projenin son sistem teknoloji ve bazı özellikleriyle Türkiye’de bir ilk olacağını da anlatarak, tesisin yapıldığı alana yakın konut sahiplerinin endişe etmemesini, çünkü hiçbir şekilde koku, sızma veya gürültü yaşanmayacağını tekrarladı.
İPA-2 Programı çerçevesinde 22 milyon Euro bedelli projenin maliyetinin %77’i Avrupa Birliği, %9’u Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, %14’ü ise Giresun Belediyesi tarafından karşılanıyor.
Tesisin çamur havuzunda oluşacak metan gazı ise kurulacak enerji üretim tesisiyle elektrik enerjisine çevrilecek. Bu sayede Atıksu Arıtma Tesisi içerisine kurulacak elektrik üretim tesisiyle, kendi elektriğinin yüzde 75’ini karşılayacak.
Proje kapsamında 32 km uzunluğunda atıksu kolektörü ileri arıtma sistemi uygulanarak çevreye temiz bir tesis kazandırılacak ve atık su Karadeniz açıklarına aktarılacak. Projenin 2,5 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.