Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Bahçelerde gelecek yılın hazırlığı başladı

Fındıkta 2022 yılı hasadı sonrası, gelecek yılın hazırlıkları başladı. Ordu’da fındık üreticilerine budama eğitimi verildi.

Bahçelerde gelecek yılın hazırlığı başladı
Ekim 27, 2022 7:27 am
161

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta 2022 yılı üretim sezonunu geride bırakıldığını belirterek, “üretiminde lider olduğumuz fındıkta istediğimiz verim ve kaliteye ulaşabilmemiz için öncelikle budama ve devamında gübreleme işlemlerini tekniğine uygun olarak zamanında yapmalıyız. Bu bakımdan üreticilerimiz, içinde bulunduğumuz dönem itibariyle önce bahçelerinden toprak numunesi almalı ve numune sonuçlarına göre zamanı geldiğinde doğru bir gübreleme uygulaması yapmalıdır. Ancak, gübreleme verim artışı açısından tek başına yeterli değildir. Bunun yanında doğru ve tekniğine uygun budama işlemlerinin de yapılması kaçınılmazdır. Doğru bir budama yapabilmek için ise üreticilerimizin öncelikle ocaklarında düzenli olarak dip sürgün temizliği yapmaları gerekmektedir. Çünkü dip sürgünü temizliği düzgün yapılmadığı takdirde ocaklarımız iyi havalanamamakta ve birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Aynı zamanda esas verim alacağımız dalların kullanacağı besin maddeleri bu dip sürgünleri tarafından paylaşılmaktadır. Bu da verimi ve kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Bu sebeplerden dolayı gübreleme işlemi yapılmadan önce dip sürgünlerinin kesilerek bahçelerimizden uzaklaştırılması gerekmektedir. Dip sürgünü temizliğinin ardından öncelikle zararlı organizmaların zarar verdiği, verimden düşmüş, güneşlenmeyi engelleyen dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır” dedi.

Doğru bir budama ve gübrelemeyle dekara verimin 200-300 kg’a çok rahat ulaşılabileceğini vurgulayan Yılmaz; “İl Müdürlüğü olarak fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla 2014 yılından buyana birçok proje uyguluyoruz. Uyguladığımız projeler ile birlikte ilimiz genelinde 3 binin üzerinde örnek bahçeler oluşturduk ve bu bahçelerimizde dekara verim 200-300 kg aralığında gerçekleşti. Bu rakamlarda bize doğru bir budama ve gübreleme ile verimin ne kadar arttığını açık bir şekilde göstermektedir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.