Dolar 18,8820
Euro 20,0583
Altın 1.112,55
BİST 5.327,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 13°C
Cts 14°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Balık tezgahları şenlenecek

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan balık av yasağı bu gece sona eriyor. 4.5 aydır av yasağının sona ermesini bekleyen balıkçılar bu gece saatler 00.00’ı gösterdiğinde ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacaklar.

Balık tezgahları şenlenecek
Ağustos 31, 2022 7:59 am
230

1 Eylül itibariyle denize ilk ağlarını palamut ve istavrit ve mezgit balığı için serecek olan balıkçılar bereketli bir sezon bekliyor. Balık av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçı tezgahlarının şenlenerek, balık fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Şu anda palamut’un tanesi 50-60 TL, istavrit ve mezgit balığının kilogramı ise 50 TL’den satılıyor. Öte yandan yetkililer bu gece ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak olan balıkçıları uyararak, avlanma kurallarına riayet edilmesini istedi.

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu gece başlayacak olan yeni av sezonu öncesi balıkçılara uyarılarda bulunup, kurallara uymaları gerektiğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, su ürünleri avlanma sezonunun 1 Eylül’de başlayacağı hatırlatarak avcılığın belirtilen tebliğ çerçevesinde gerçekleştirileceği kaydedildi.

Yeni avlanma sezonunun başlaması nedeniyle su ürünleri istihsalinde bulunan balıkçıların uyması gereken kurullar şöyle açıklandı:

“Karadeniz’de; Ünye ilçesinde; Taşkana Burnundan Gürcistan sınırına kadar olan karasularımızda her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasaktır. Karasularımızda gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır.

Gırgır ağları ile hamsi avcılığı 15.00-09.00 saatleri arasında yapılacak olup, belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz. Gırgır ağları ile hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri için, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden Avcılık İzin Belgesi’nin alınması zorunludur. Denizlerden ve iç sulardan avcılık yolu ile elde edilen su ürünlerinin, karaya çıkış noktalarından itibaren ilk satışının yapıldığı yere, toptan satış merkezi, su ürünleri hali, soğuk hava deposu ve işleme tesisine naklinde Nakil Belgesi alınması zorunludur.50 kilo ve daha az miktardaki su ürünleri için nakil belgesi aranmaz.

Deniz salyangozu avcılığının algarna ile serbest olduğu dönemde (15 Nisan-31 Ağustos arası yasak dönem) sahilden itibaren 500 metre mesafe içerisinde istihsal yapılamaz. İstihsalinde gemide birden fazla algarna bulundurulamaz ve kullanılamaz. İstihsalinin 05.00-20.00 saatleri arasında yapılması zorunludur. Uzatma ağı ile kalkan avcılığı yapacak balıkçı gemileri için gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il müdürlüğünden izin belgesi alınması zorunludur. Denize bırakılan uzatma ağları, paraketelerin gündüz flâma (şamandıra), gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur. Limanlarda, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde ve bu yerlerin girişinde ana mendireğin girişinde ana mendireğin başından itibaren 100 metre yarıçaplı alanda su ürünleri avcılığı yasaktır. Harşit Çayı, Batlama, Aksu, Pazarsuyu, Yağlıdere, Çanakçı ve Gelevera derelerinin denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere, denize ve akarsu yönüne doğru 500 metre yarıçaplı sahalarda su ürünleri avcılığı yasaktır.

Su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaktır. İlimizde 1 Ekim -28 Şubat tarihleri arasında doğal alabalık avcılığı yasaktır.  Balıkçılarımız ayrıntılı bilgi için İl Müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilir veya https://giresun.tarimorman.gov.tr/ adresinde internet sitemizi ziyaret edebilirler. Balıkçılarımızın avlanma usul ve esaslarına uymalarını ve bereketli bir sezon geçirmelerini dileriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.