Bal’ın merkezinde Bal festivali
Çamoluk İlçesinde 28’incisi düzenlenen bal festivali görkemli geçti.
Çamoluk Kaymakamlığının himayelerinde, Çamoluk Belediyesinin koordinasyonunda, RUBİK PATENT ve S.S. Kuzey Yıldızı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi paydaşlığında, Çamoluk Etkinlik Alanında BALAREX (Bal ve Arıcılık Fuarı) Fuarı düzenlendi.
İçeriğinde Bal ve Arıcılık Eğitimleri, Sertifika Programları, Apiterapi Ürünleri-Kabinleri ve sinema, yarışmalar, sahne programları gibi birçok etkinliğin yer aldığı BALAREX Fuarında, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Çamoluk Bal Festivalinin de 28’incisi gerçekleştirildi.
Festivale katılan Vali Enver Ünlü, burada yaptığı konuşmasında “Bugün tarımın önemli bir dalı olan bal ve arı ürünleri ile ilgili güzide bir etkinlikte, 28. Çamoluk Bal Festivalinde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu belirterek hepinize hoş geldiniz diyorum.
Bal Rabbimizin bizlere sunduğu önemli nimetlerin başında geliyor. Bal; besleyici ve şifalı olmasıyla birlikte insan için gerekli olan birçok vitamin ve minerali de içinde barındırmasından dolayı son derece değerli bir gıdadır” ifadelerini kullandı.
Çamoluk ilçesinin organik tarım ve bal üretimde yüksek bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Vali Ünlü, 60 farklı çiçek çeşidini barındıran zengin florası ile inanılmaz bir potansiyele sahip ilçede yaklaşık 80 üretici tarafından, 6 bin adet Arılı kovandan yıllık ortalama 100 ton bal üretimi yapıldığını belirtti.
Vali Ünlü, Çamoluk ilçesinin zengin bitki florası çeşitliliğinden dolayı gezginci arıcılar tarafından da rağbet gören bereketli bir ilçe olduğuna vurgu yaparak “Tabi bu sene yağışların bol ve sezonun verimli geçmesiyle birlikte İnşallah bal rekoltesinin daha da yukarılarda olmasını bekliyoruz. Rabbim her sene daha iyisini nasip etsin” dedi.
Çamoluk ilçesinin; tarım, sanayi, kültür ve turizm gibi çok önemli üç alanda son yıllarda kendini göstermeye başladığını belirten Vali Ünlü “Biz bu alanlar başta olmak üzere şehrimizin sosyo-ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına katkı sunacak diğer alanlarda da üreticilerimizin ve girişimcilerimizin yanında oluyor ve olmaya da devam edeceğiz” diyerek “Bal üreticilerimize devletimizin desteği de devam etmekle birlikte, Çamoluk’ta DOKAP’ın destekleriyle 2020 yılında Bal Paketleme Makina Sistemi ve Tam Otomatik Dolum Tesisi kurularak üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Ayrıca Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce kayıtlı arıcılarımıza arılı kovan desteği ödemeleri sürdürülmektedir.
Bu bereketli topraklarda arı ürünlerinin yanı sıra ‘Coğrafi İşaret Tescilli Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi’ üretimi de mevcuttur.
Yine bu ürün içinde üreticilerimize devletimizin desteği devam etmektedir. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen ‘Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi’ kapsamında; Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi tohumluğu dağıtımları gerçekleştirilmiştir.
Yine ayrıca DOKAP İdaresi tarafından desteklenen 2022 Yılı Yatırım Programları kapsamında Çamoluk Belediyesi ile ‘Mekanizasyon Alt Yapısının Güçlendirilmesi’ projesinin protokolleri imzalanmış olup, proje ile İlçe merkezi ve köylerindeki 1.763 üreticinin ihtiyaç duyulan tarımsal mekanizasyon ekipmanlarının sağlanması hedeflenmektedir.
Çamoluk bereket demek, öte yandan ilçemiz Siyez Buğdayı üretimi ile de son yıllarda adından sıkca bahsettirmeye başlamıştır.
Bu yıl itibari ile Siyez Buğdayı ekim alanı yaklaşık 1000 dekara ulaşarak 200 ton siyez buğdayı üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu yörede ilk defa ekimi gerçekleştirilen siyez buğday üretiminin başarılı olması, çiftçilerimizce benimsenmesi ve kırsal ekonomiye katkı sağlaması memnuniyet vericidir.
Bu iş içinde yine devletimizin desteği devam etmekte olup, DOKAP tarafından finanse edilen GİRKAP Projesi kapsamında Siyez Buğdayı İşleme ve Paketleme Tesisi kurularak, üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Yine GİRKAP Projesi kapsamında; 20 Ton Siyez Buğdayı tohumluğu dağıtımı yapılmıştır” sözleriyle konuşmasına devam etti.
Konuşmasını “Düzenlenmiş olan bu festival, çiftçilerimiz başta olmak üzere bizlere eğitici mahiyette bir rota da göstermektedir. Arı imkanları sağladığınız zaman her türlü balı ve yan ürünleri üretmektedir. Buna da dikkat çekmek önemlidir” sözleriyle sürdüren Vali Ünlü “Bunun en kaliteli ve en sağlıklı şekilde üretilmesi ve marka haline dönüştürülmesi asıl hedefimiz olmalıdır. Üretilen 100 ton balın marka değerini artırmak, kulaktan kulağa duyulmasını sağlamak ekonomimize ciddi fayda sağlayacaktır. Bunun için hep birlikte gayret edeceğiz. Şunu hiç aklınızdan çıkarmayınız ki güzel ülkemiz için üreten, alın teri döken çiftçimizin, üreticimizin her daim yanındayız ve hizmetindeyiz” diye konuştu.
Vali Ünlü, konuşmasını “Bu vesile ile 28’incisi bu sene düzenlenen Çamoluk Bal Festivali ve diğer festivallerimizin üreticilerimiz için hayırlı olmasına; ilimizin ve değerlerimizin tanıtılmasına ve kardeşlik ve huzurumuzun artmasına vesile olmasını diliyorum. 28’inci Çamoluk Bal Festivalinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum” sözleriyle tamamladı.