Borsa gelecek 50 yılı planlıyor
Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük gelecek 50 yılın planlamasını yaptıklarını söyledi.
Gazetecilere açıklamada bulunan Başkan Bölük borsa olarak gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri projeler hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti;
“En son lisanslı depomuzun üstüne GES (Güneş enerji sistemi) yaptık, sonrasında idari binamıza yaptık ve devreye aldık. GATAM’ı(Gıda araştırma ve test analiz merkezi) açacağız, Türkiye’de 4 tane var, özellikle fındık için ve diğer gıdaların test ve analizlerinin hepsini burada yapabileceğiz ve artık bu bölgenin başka bir yere analiz için numune göndermesine gerek kalmayacak.
FINDIK ZURUFUNDAN PELET ELDE EDİLECEK
Fındık zurufundan pelet elde etme ile ilgili Ar-Ge çalışmalarımız sonuçlanmak üzere.
ine UFK (Ulusal Fındık Konseyi) olarak 2022’de Sakarya’da gerçekleştirdiğimiz Dünya Fındık Haftası Kutlamalarını, Belediye başkanımızla da görüştük, bu yıl inşallah Belediyemizle birlikte Giresun’da gerçekleştireceğiz. Biliyorsunuz Hasat Şenliği düzenleniyordu, onunla birlikte entegre edilmiş bir şekilde 7-14 Ağustos tarihleri arasında bu yıl herkesin memnun kalacağı, ulusal basında daha çok yer alacak ve fındığı daha çok ön plana çıkaracak bir organizasyona imza atmak istiyoruz. Bakın bizi fındık borsası olarak biliyorlar, biz sadece bir fındık borsası ya da tescil borsası değiliz artık. Öyle kalmak isteseydik eski binamızda kalır tescil işlemlerini yapmaya devam ederdik. Biz özelinde Giresun’umuza daha sonra da Bölgemize ve Ülkemize hizmet etmek istiyoruz. Yapamayacağımızı veya vizyonumuzun kalmadığını hissettiğimiz ya da anladığımız zaman bırakırız zaten. Biz buranın sahibi değil emanetçisiyiz.
“FINDIKTA LİSANSLI DEPO ÇOK ÖNEMLİ”
Şu an Türkiye’de bizim dönemimizde AB projesinden hibe desteği almaya hak kazanıp projenin sürekliliğini sağlayabilen bir Kastamonu kaldı bir de biz varız. Arkadaşlar kolay işler değil bunlar gerçekten. Bizim şu anda AB’ye verdiğimiz taahhütlerin süresi doldu ama biz bu eserlerin devamlılığını hatta yenileri olsun istiyoruz. Neden? Çünkü fındığın kurtuluşunun reçetesinde başlıca argüman lisanlı depolardır. Çünkü fındığın en büyük problemli alanı emanet sistemidir. Yani köylü fındığını emanete bırakmak mecburiyetinde hissediyor ki öyle, çünkü üretici değil, %80 i başka işlerde çalıştığı için kısa sürede fındığını toplayıp bir yere bırakmak istiyor. Hemen satmak istemeyende emanete bırakacak. Emanete bıraktığında da fındığın fiyat dengesi bozuluyor. Arz dengesi bozuluyor. Bir anda üretilenin 3 te 2 si yani 500 bin tona yakın ürün 1,5-2 aydapiyasaya iniyor. Bunun stoklama da kaybı var, ürün kalite kaybı var, bir sürü kayıpları var.
“FINDIĞIN SORUNLARI ÇÖZÜLEBİLİR”
Fındık aslında bir sorun değildir, fındığın sorunları vardır ve bu sorunlarında çözümleri. Öncelikle ilk etapta 150.000 tonluk fındık lisanslı deposu hacmine ulaşmamız gerekli ülke olarak. Eğer bunu başarabilirsek Eylül- Ekim’deki fiyat düşüşlerini de görmeyeceğiz. Bakın buğdayda %35 lisanslı depo oranına ulaşıldı ve bunun büyük çoğunluğu özel sektörün lisanslı deposu. Fındıkta da bu yapılabilir. Ama 10.000 tonun altına inmemek, bu rakam bizi zorluyor, ve ben bunu bir çok ortamda bu baremin 5000 tona kadar düşmesi lazım fındık özelinde dedim. Ordu Büyükşehir Belediyesi 20 dönümlük bir arazide başlıyor lisanlı depo inşaatına. Buraya da geliyorlar, bizi ziyaret edip sürecin sağlıklı yürümesi adına fikir alışverişi yapıyorlar. İnşallah muvaffak olurlar.”
“GİRESUN’UN FINDIK SATIŞ NOKTALARINA İHTİYACI VAR”
“Giresun özelinde satış noktalarına ihtiyacımız var” diyen Bölük şunları söyledi;
Özellikle deniz tarafında ve şehir giriş ve çıkış taraflarında. En son durumda askeri plajı geçtikten sonraki trafik ışıklarının yanındaki alan için Belediye ile konuştuk, oraya bir fındık satış alanı yapacağız ama oranın da deniz tarafının tahkimat problemi var, onun çözülmesi lazım. Daha sonra bir de eski çöp alanının ıslahı mümkün olursa, orda da bir yer istiyoruz. Aslında bunun her yerde olması lazım, Bulancak’ta, Tirebolu’da.”