Dolar 18,8864
Euro 20,0325
Altın 1.103,81
BİST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 11°C

CHP’li Gezmiş’ten reel rakamlar!

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Başkan Yardımcısı Sosyolog Eczacı Elvan Işık Gezmiş, Türkiye’de süt içmek ve peynir yemeğinin lüks haline geldiğini ifade etti.

CHP’li Gezmiş’ten reel rakamlar!
Kasım 28, 2022 7:09 am
143

Gezmiş yaptığı açıklamada, “Açıklanan üretici fiyat artışları, temel gıdaya erişimin gittikçe zorlaşacağını ve yetersiz beslenme sorununun ağırlaşacağını işaret ediyor. Süt içmek, peynir yemek lüks oldu” dedi. Gezmiş, gübre, mazot, ilaç, elektrik gibi maliyet artışlarının en somut yansımasının, TÜİK’in Ekim ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi rakamlarında ortaya çıktığını, Tarım-ÜFE Ekim’de, geçen yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 163,32 yükseldiğini kaydetti.

CHP İl Başkan Yardımcısı Gezmiş, fiyat artışlarının süt ve süt ürünlerinde yüzde 125 olduğuna dikkat çekerek, “Tarım-ÜFE’deki bu artışın, kısa sürede perakende satış fiyatlarına yansıması, halen pek çoğu çift haneli fiyatlarla satılan temel gıda ürünlerinin, yüklü zamlarla daha da erişilemez hale gelmesi kaçınılmaz. Endeksin kapsadığı 92 maddenin, 59’unda fiyat artışı yaşandı. Bu gıda fiyatlarında yeni zamlarla yükselişin süreceğinin göstergesi. Mevsimi olmasına karşılık portakal, mandalina, limon, greyfurt vb. narenciye ürünlerindeki üretici fiyat artışının yüzde 361 olmasıyla, kış mevsiminin bu en yaygın tüketilen meyvelerine geniş kesimlerin ulaşımı daha da zorlaşacak. Fiyat artışının; pirinçte yüzde 230, süt ve süt ürünlerinde yüzde 125 olması, bu ürünlerin marketlerdeki raf fiyatlarına yüklü zamlar geleceğinin habercisidir. Milyonlarca ücretli, dar gelirli, emekli, asgari ücretli şimdiden pek çok ürünü satın alamama, tüketememeye başladı. Peynir, tereyağı, yoğurt vb. temel gıdaların ana maddesi sütte, TÜİK verisiyle üretici fiyatında gerçekleşen artış, bu ürünlerin perakende fiyatlarının milyonlarca hanenin alım gücünü kat kat aşacağının, milyonlarca çocuğun yetersiz beslenme riskiyle karşılaşacağının işareti. İktidarın yanlış tarım politikaları çocuklarımızı yetersiz beslenmeye mahkum ediyor” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.