Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 10°C

Esnafta EYT düzenlenmesi bekliyor

GESOB Başkanvekili Ercan Ayhan, “Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz” dedi.

Esnafta EYT düzenlenmesi bekliyor
Ocak 19, 2023 5:19 am
98

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanvekili Ercan Ayhan, EYT düzenlemesinde SGK ve BAĞKUR arasında ki farklılıkların da ortadan kalkmasının esnaf ve sanatkar açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Ayhan, “kimse esnaf ve sanatkarları yok saymamalı” dedi. Ayhan yaptığı açıklamada, her daim esnafın aynında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güvendiklerini kaydetti. 2000 öncesi esnafın oda ve vergi kayıtlarının dikkate alınması gerektiğini belirten GESOB Başkanvekili Ayhan, “Sabahın seherinden gecenin geç saatine kadar 18 saat çalışan, sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmasına rağmen bu güne kadar norm birliği sağlanamadığı için bu EYT’den esnaf ve sanatkarımız yararlanamıyor. Esnaf 9 bin iş gününde, SSK’lılar 7200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor yine aynı şekilde kadınlar yararlanıyor. Ama esnaf ve sanatkar olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı çok önemli” dedi.

GESOB Başkanvekili Ayhan açıklamasının devamında şunları kaydetti;

“Ama esnaf ve sanatkar olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı çok önemli. Bu norm birliğinin yapılmasının en önemli görevi aynı şemsiye altında, ayrım yapılmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan esnafta yararlanmalı. Yani İşçiler 5 bin prim günü ile emekli olacakken, esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık mutlaka ortadan kaldırılmalı. İşçiler 5 bin günde, esnaf ise 9 bin günde emekli oluyor. Bunun esnaf ve sanatkarımıza yönelik yapılacak bir düzenleme ile ortadan kaldırılmasını istiyoruz sayın Cumhurbaşkanımız her daim esnaf ve sanatkarların yanında olmuştur bu konuda da esnafı dikkate alacaktır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.