Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 10°C

Giresun kültür-sanattan mahrum bırakıldı

Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu, Giresun’da bir kültür ve sanat merkezi olmadığına dikkat çekerek, Amacımız ve beklentimiz kentin ihtiyaçlarına uygun büyüklükte kullanışlı bir merkezdir. Ancak maalesef bugüne kadar bu eksikliği giderici yönde bir adım atılamamıştır” açıklamasında bulundu.

Giresun kültür-sanattan mahrum bırakıldı
Ocak 25, 2023 12:18 am
84

Aynı zamanda Giresun Çevre ve Kültür Derneği Başkanı olan Karaibrahimoğlu, “Giresun, kültür merkezi olmayan tek Karadeniz ilidir. Sokakbaşındaki Özel İdare’ye ait Kültür Sitesi’nin 2012 yılında yıkılarak arsasının belediyeye devredilmesinin ardından 11 yıldır bir ilimize bir merkez yapılmamış, dolayısıyla salondan, kültür-sanat etkinliklerden mahrum bırakılmıştır” dedi.

“Kentimizin sosyal yaşamına engel olunmuştur. İlimizde bu süre içinde uygun salon olmadığından Devlet Tiyatrosu, özel tiyatrolar, senfoni orkestraları, konser, sergi gibi etkinlikler gerçekleşmemiştir. Kentin gelişmesi durdurulmuştur” diyen Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Karaibrahimoğlu şunları kaydetti;

“Son olarak Atatürk Lisesi yerleşkesi içerisinde yıkılan bir binanın yerine yapılması düşünülen bir binaya kültür merkezi adı verilmek istenmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sitesinde 880 kişilik merkezler içinde gösterilmesine rağmen bu alana yapılacak merkez 440 kişilik olarak projelendirilmiştir. Başta Mimarlar Odası olmak üzere kentimizdeki herkesin karşı çıktığı bu proje üç kez ihale edilmek istenmesine rağmen ihaleye giren olmadığı için iptal edilmiştir. İyi ki de böyle olmuştur. Çünkü oradaki alan küçüktür,bir kültür merkezi yapılacak boyutta değildir ve yeri yanlış seçilmiştir. Kültür Merkezleri için öngörülen imar yönetmeliğine uygun değildir. Projesine bakıldığında bir merkezin içinde olması gereken üniteler arsa küçüklüğü nedeniyle ya düşünülmemiş veya ebatı küçültülmüştür.İkincisi 440 kişi kapasiteli projede bu kadar kişilik bir otopark yeri gösterilmemiştir. Protokol araçlarının dışında etkinlik izlemeye gelenlerin araçlarını bırakacakları otopark olmaması, yönetmeliğe aykırıdır.  Ayrıca önünden sahil yolu ve her iki tarafından bağlantı yolu geçmesi, yanında ve arka kısmında okulların, spor salonu,yüzme havuzu, rezidansi alışveriş merkezlerinin yarattığı trafik yoğunluğunun daha da artmasına neden olacak, o bölgedeki şu anda var olan trafik keşmekeşi çözümsüz hale gelecektir.

En önemlisi de nasıl olsa yapıldı diye Giresun’a başka bir KültürMerkezi bir daha yapılmayacaktır. Şehrin paydaşlarına, STK’larına, yerel yöneticilerine sormadan, görüş ve öneri almadan, eleştirileri dinlemeden başlatılan bu girişimi, benyaptım oldu bitti dayatması ile düşünülmesini anlayamıyoruz.

“BU PROJEDEN VAZ GEÇİLMELİ, GERÇEK BİR KÜLTÜR MERKEZİ YAPILMALI”

Sonuç olarak;  dar bir alana hapsedilmiş sadece bir binadan ibaret olan bir kültür merkezi istemiyoruz. Hazır ihaleler iptal edilmişken, zaman varken farklı seçenekler ve imkanlar zorlansın çare ve çözüm üretilsin istiyoruz.  Kültür Bakanlığı yatırım programına uygun olarak proje yeniden değerlendirmelidir.

İçinde her türlü kültür ve sanat etkinliğinin gerçekleştirilebileceği ses, ışık gibi teknolojilerin kullanıldığı, salonlar, sahneler ve ünitelerin, otopark ve park alanlarının olduğu, dış ve iç görünümüyle örnek bir mimari projeyle tasarlanmış, kentin prestijini yansıtan, Giresun’a yakışan, bir yerleşkesi olan Kültür Merkezi istiyoruz. Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği ve Çevre ve Kültür Derneği olarak; ilimizi temsil eden milletvekillerine, Vali ve belediye başkanına, siyasi partilere ve ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz; bu projeden acil olarak vaz geçilmeli ve gerçek bir kültür merkezi yapılması için arayış içinde olunmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.