Dolar 18,8833
Euro 20,0887
Altın 1.101,37
BİST 5.222,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Gündoğdu’nun 2.kitabı yayınlandı

Espiyeli Eğitimci-yazar Temel Gündoğdu’nun “Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü” adlı 2.kitabı yayınlandı.

Gündoğdu’nun 2.kitabı yayınlandı
Kasım 2, 2022 5:45 am
159

Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Temel Gündoğdu’nun, “Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü” adlı kitabı yayınlandı

İKİNCİ KİTABI OKUYUCUYLA BULUŞTU

Espiyeli Eğitimci-yazar Gündoğdu, “Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü” adlı kitabını Arı Sanat Yayınevi’nden çıkarttı. 480 sayfalık eser, Edebiyatımızda ağız çalışmalarında temel kaynaklardan biri olma yolunda dikkate değer bir çalışma olduğunu söyledi.

Gündoğdu, Uzun bir saha çalışması ürünü olan eserde bölgeden canlı kaynak otuz beş kişi ile görüşüldüğünü, Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü’nde Türkiye’de diğer yörelerle ilgili yayımlanmış ağız sözlükleri ve Türkiye dışındaki Türklerle ilgili hazırlanmış sözlükler karşılaştırılarak ortak kelimeler tespit edilip değerlendirilmeye çalışıldığını ifade etti.

Gündoğdu, Yöreden bin 726 kelimenin ortak kullanıldığı yerlerin alfabetik sırada belirtildiği eser, özgün bir çalışma olarak ilgililerin bilgisine Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü sunulduğunu kaydetti.

Eğitimci-yazar Temel Gündoğdu, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı eskilerin “yaylakta köy” diye adlandırdıkları Söğüteli köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Giresun’un Espiye ilçesinde, lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve

Edebiyatı bölümünde tamamlayan Gündoğdu, 1993 yılından bu yana Türkiye’nin değişik illerinde Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yaptı.

Halen Eskişehir’de öğretmenliğe devam eden yazarımızın Doğu Karadeniz Bölgesi’nde süregelen geleneksel yayla ve yaylacılık kültürü üzerine 2014 yılında yayımlanan Doğu Karadeniz’de Bir Zirve: Kazıkbeli Yaylası isimli bir araştırma /derleme kitabı bulunmaktadır. Araştırmacı kimliğiyle bilinen yazarımızın danışmanlığını yaptığı birçok proje TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda baştasosyoloji alanında Türkiye birinciliği olmak üzere çeşitli dereceler aldı.

Evli ve iki kız çocuğu babası olan Gündoğdu’ya yayın hayatında başarılar diliyoruz.

(FİKRET BIYIK)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.