Dolar 18,8903
Euro 19,9931
Altın 1.113,78
BİST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 13°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Havalimanı sabote mi ediliyor?

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na Ordu Giresun Havalimanının sefer sayıları ve saatlerinin yeniden düzenlenmesi için sorular yöneltti.

Havalimanı sabote mi ediliyor?
Ağustos 22, 2022 4:46 am | Son Güncellenme: Ağustos 22, 2022 5:03 am
276

Tüm olumsuzluklara rağmen çok yüksek doluluk oranı ve yolcu sayısına ulaşan Ordu- Giresun Havalimanından diğer güzergahlara sefer sayılarının artırılarak uçuş saatlerinin bu güne kadar rantabl hale getirilmemesinin nedenlerini soran Tığlı; “ bir an önce devreye girmeyi düşünüyor musunuz yoksa bu sorunun çözümü için de Cumhurbaşkanının talimatına mı ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Konuya ilişkin 2019 yılında verdiği soru önergesine Dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın “serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteriyorlar, sefer sayılarının saatlerinin düzenlenmesi havayolu şirketlerinin yetkisinde” Şeklindeki yanıtına vurgu yapan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı “Havayolu şirketleri hangi gerekçeyle bu hatta sefer sayısı ve uçuş saatlerine yönelik düzenlemeye gerek görmüyor, Ordu Giresun Havalimanı’nın sabote mi ediliyor?” diye sordu.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı:

2 Aralık 2019’da dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlanmak üzere verdiğimiz soru önergesinde Giresun- Ordu havalimanından yapılan sefer sayılarının yetersizliğine vurgu yaparak sorunun çözümüne ilişkin Bakanlığın çözüm üretmesi isteğimizi dile getirmiştim.

Kısıtlı sefer sayılarına ve çok zor uçuş saatlerine rağmen 1 milyon yolcu kapasitesini aşarak 52 havalimanı arasında en fazla yolcu uçuş sayısına sahip havalimanlarından biri olmayı başarmıştır. Oldukça yüksek uçak doluluk oranlarına rağmen örneğin Ankara Esenboğa – Ordu Giresun Havalimanı güzergahında daha önce en azından sabah ve akşam iki uçuş günlük iki sefer imkânı varken pandemi dönemi başlangıcı ve günümüzde iki sefer sayısı bire indirilmiş kullanılması oldukça zor bir saat tercih edilmiştir. Bu sebeple şehrimizin doğu yakasında kalan ilçelerimizde birçok vatandaşımız Trabzon, batı yakasında kalan ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız ise Samsun Havalimanını tercih ederek bu sorunun üstesinden gelme yolunu seçmektedir.

Yine örnek olarak İstanbul – Ordu Giresun Havalimanı arasında yaşanan sefer sayısı yetersizliği ve uçuş saatleri vatandaşlarımızı benzer çözüm üretmeye mecbur bırakmaktadır. Giresun ve Ordu İlleri İstanbul’da yaşayan en büyük nüfusa sahip iller arasında yer almaktadır. Yalnızca bu veri ışığında uçuş saatleri ve sefer sayılarının düzenlenmesi gerektiği ortaya çıkacaktır.

Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Cahit Turhan’ın konuya ilişkin sorularımıza 2 Ocak 2020’de verdiği cevap havayolu işletmeleri serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar olduğu, yeni meydanlara uçuş başlatılması, ilave hat ve sefer konulması, var olan seferlerin iptali, uçuş saatlerinin değiştirilmesi vb. hususlar havayolu işletmelerinin kendi uhdelerinde olduğu şeklindedir.

Yine Sayın Bakan “Ancak, havayolu kuruluşları tarafından yeni seferler konulması, sefer sayılarının artırılması konusundaki faaliyetleri Bakanlığımızca desteklenmektedir” diye de ilave edilmiştir.

Yine, 2 Ocak 2020’de aldığımız yanıta göre Ordu Giresun Havalimanında ILS Aletli İniş Sistemi, DME Cihazı ile 28 pistinde hizmet vermekte olduğu buna ilave olarak 10 pistinde ILS/Localiser-DME ile DVOR-DME sistemlerinin 26.08.2017 tarihinde hizmete alındığı belirtilmiştir. ILS/DME sistemleri ile uçuş iptalleri ve başka limana yönlendirme gibi aksaklıkların minimum düzeye indirildiği belirtilmişti.

Bu bilgiler doğrultusunda:

  1. Bahsedilen tüm olumsuzluklara rağmen çok yüksek kabul edilebilecek doluluk oranı ve yolcu sayısına ulaşan bu kadar faal Ordu- Giresun Havalimanından diğer güzergahlara sefer sayılarının artırılarak uçuş saatlerinin rantabl hale getirilmesi hususunda bugüne kadar çözüm üretilememesinin sebebi sizce nedir?
  2. Havayolu şirketleri bahsedildiği gibi serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteriyorsa ve sefer sayılarının artırılması ve saatlerinin düzenlenmesi konusunda bir iyileştirmeye gerek duymuyor ise bunun sebebi sizce ne olabilir? Havayolu şirketleri hangi gerekçeyle bu hatta sefer sayısı ve uçuş saatlerine yönelik düzenlemeye gerek görmemektedir?
  3. Ordu Giresun Havalimanı’nın sabote mi edilmektedir?
  4. İlgili Havayolu şirketlerinin Ordu Giresun Havalimanına yeni seferler konulması, sefer sayılarının artırılması yönünde Bakanlığınızdan talebi ya da Bakanlığınızın havayolu şirketlerine bir talimatı olmuş mudur? Bundan sonra olacak mıdır?
  5. Ordu – Giresun Havalimanından bu sebeple yaşanan aksaklıkların kuruluşundan bu yana devam ettiği dikkate alınarak sorunun çözümü için Bakanlığınız artık bir an önce devreye girmeyi düşünmekte midir? Yoksa sorunun çözümü için Sayın Cumhurbaşkanının talimatına mı ihtiyaç duyulmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.