Dolar 18,9004
Euro 20,0655
Altın 1.123,28
BİST 5.218,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 14°C
Sal 15°C

Karadeniz ya da Kara Deniz ve yahut da Kara-Deniz

Temmuz 27, 2022 4:02 am
222

1-) Karadeniz: Ülkemizin kuzeyinde bulunan ve de ülkemizin hatırı sayılacak kadarıyla kıyı şeridi mevcut bulunmakta olan bir içdenizdir. Bu deniz ismi kendisinden esinlenerek, birçok yerde kullanılması da gayet uygun görülmüştür. Ör: Karadeniz bölgesi, Karadeniz hamsisi, vs vs. Mesela hani derler ya; bu Karadeniz insanı mert tür, Yiğit tür, delikanlı dur, ayninde öyle, yani işte bu sıfat tamlamalarının böylesine tam isabet olması için artık oldu tam bir hedef on iki. Bahsi geçen bu denizin en güneyinde ve de ayrıca ülkemizin tam kuzey istikametinde bulunmakta olan uzunca kıyı şeridinde etkisini, bu denizin ortaya çıkarmış olduğu doğa hallerine bağlı olarak şiddetli bir seviyede göstermekte olan bir iklim çeşit ide Karadeniz iklimidir. geçen bu iklimin yazı sıcak ve yağışlı, kışı ise ılıman ve de yağışlı, ancak bu kış mevsiminde ara sıra nadirde olsa don vakası olur ve de sis belirir, İşte buna bağlı vaziyette istisnada olsa kar yağışı etkisini gösterir. Söz konusu bu yöre de güzel mi güzel fındık, kivi, çay, vs vs tarım mahsulleri hasadı mevsiminde layıkıyla gerçekleştirilmektedir. Tabii ki bu bölgenin en önemli illerinden bir tanesi olan Rize ve çevresinde Turunçgiller hasadı az seviye dede olsa yapılabilmektedir.

2-) kara deniz: Bu ikiliden oluşmakta olan sıfat tamlaması grubu ise her Türkçe dersinde ülkemizin geleceğinin parlak yıldızları vaziyetindeki genç lerimize anlatılması zorunlu olan ve de bu iki kelimenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmakta olan sıfat tamlamasıdır. Bu tamlama örneğinde bulunmakta olan ‘’kara’’ kelimesi niteleyici bir özelliğe sahiptir, ‘’deniz’’ diye geçmekte olan ve de çeşit olaraktan ‘’isim’’ sınıfında bulunmakta olan kelimede nitelenen bir şey, varlık durumunda bulunmaktadır. Kara deniz numunesinde olduğu gibi; kara tren, kara saç, vs vs örneklerde çoğaltılabilmektedir.

3-) Kara-Deniz:

a-) Bu kara kelimesi hem isimdir hem de kendisinden hemen sonra gelmekte olan ismi nitelemekte olan sıfattan ibarettir. Belirtildiği gibi isim çeşidinde bulunanı ise şu örnekle rahatça anlatılacaktır ki; karayolu. Verilmiş olan bu numuneyle bahsedilmek istenilen şey de ulaşımın çeşit ini ifade etmekle yükümlüdür.

b-) Deniz; kelimesi ise, sürekli halde bir akıntıya sahip yani bünyesinde bulundurduğu tuzlu suyun sirkülasyon yapmasıyla ortaya çıkmakta olan varlığın yada çözeltinin bir simgesidir daha doğrusu da anlatımıdır. Bu kelimede az önceki ‘’ Kara’’ kelimesinde olmuş olduğu vaziyette açıkça isim yani ‘’ad’’ dan ibarettir. Açık-seçik ifade etmek gerekiyorsa da bir ulaşım aracı çeşidi olan deniz taşıtı olarak ta anlatılmaktadır. Konuyu az da olsa toparlayarak anlatmak gerekiyorsa ‘’kara’’ kelimesi hem ‘’yol’’ kelimesiyle birleşerek ‘’karayolu’’ kelimesini hem de ‘’taşıt’’ kelimesiyle birleşmesi sonucunda ‘’karataşıtı’’ ifadesini ortaya sergilemektedir.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
Ocak 14, 2023 6:10 am
Kasım 13, 2022 7:22 am
Aralık 3, 2022 4:53 am
Temmuz 19, 2022 9:24 pm
Ocak 29, 2023 4:01 am
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.