Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 13°C
Çar 10°C
Per 10°C

Kira artış oranları sınırlandırılmalı

Piyasalarda fiyatların düşmesinin enflasyonla ilgili olduğunu ve fiyatların düşmesi ile birlikte enflasyonunda gerileyeceğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “herkes elini taşın altına koymalı” dedi.

Kira artış oranları sınırlandırılmalı
Ocak 7, 2023 7:13 am
107

Sadece kiranın değil stop vergisinin de esnafın belini büktüğünü ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Herkesin elini taşın altına koymalı. Burada kirada olan iş yerleri ile ilgili olarak devlet konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlandırdı. Gerçekten de yüzde 25 ile sınırlandırılması bazı noktalarda müdahale edilmesine rağmen bir uzlaşma noktası bulunuyordu. Ancak işyerlerinde bildiğiniz gibi dükkan kiraları serbest. Dolayısıyla insanların işini oturtabilmesi, yaptı iş ve iştigal ettiği konuyla ilgili yatırımlar hakikaten önemli yüksek maliyetlere mal oluyor. Ama bu arada da mal sahibi ‘devletin açıkladığı rakam 72.7,8,10 neyse yani 73’lü rakamlara çıkıyor” diye konuştu.

“BELİRLİ BİR SÜRE KİRALAR SABİTLENMELİ”

İş yeri kiralarının belirli birü sabitlenmesini isteyen Palandöken, “Dolayısıyla bunu artık esnaf kaldıramıyor. Bir tarafta elektrik, doğalgaz diğer tarafta girdi maliyetinin en önemli kalemi olan iş yeri kiraları. Bununla ilgili burada çağrımız esnaf işletmelerine ve dükkanlarına da yüzde 25, yüzde 30 gibi bir uygulamanın getirilmesidir. Veya o iş yerine zamanı geldiği zaman ben boşaltırım diye o korku ve stresten esnafımızı kurtarmak lazım. Bunun için sabit kiranın uygulanması lazım. Devletimiz biliyorsunuz diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı kantinlerle ilgili gayet güzel bir uygulama ile yüzde 25’lik bir oran ile sınırlandırıldı. Fiyatların yükselmesinin önüne geçilmesi sağlandı. Bununla ilgili de böyle bir tedbir alınırsa örneğin yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının, vakıfların iş yerlerinde de bu uygulanırsa gerçekten esnaf rahat edecek. Yoksa esnaf panik halinde acaba ne diyecek? O ki enflasyonu hep birlikte düşürmek istiyoruz ve bu ülkeye katkımız olsun istiyoruz o zaman kiralar konusunda da en azından belirli bir süre şu enflasyonu düşürene kadar artış oranlarının yine aynı şekilde belirlenmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.