Dolar 18,8920
Euro 20,0192
Altın 1.119,90
BİST 5.212,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 15°C
Sal 15°C

Müdahale devletin görevidir

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındıkta hazine desteği olmadan hiçbir kurumun müdahil alım yapmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Müdahale devletin görevidir
Temmuz 22, 2022 6:09 am
221

Bayraktar, “FİSKOBİRLİK, müdahale alımını herkesten daha iyi yapar. Bir kere değil bin kere daha iyi yapar. Ama hazine desteğiyle” dedi. Bayraktar düzenlediği basın toplantısında, yeni fındık sezonuna dair değerlendirmelerde bulundu.

“TMO BİLE HAZİNEDEN DESTEK ALIYOR”

“FİSKOBİRLİK neden müdahil alım yapmıyor?” yönünde soru ve eleştirilere maruz kaldıklarını belirten Bayraktar, “Türkiye’de ve dünyada müdahale alımını hazine desteği olmadan hiçbir kurum ve kuruluşun yapabilme imkanı yoktur. Geçmişte Fiskobirlik müdahale alımı yaparken hazine desteğiyle yapmıştır. Hazine desteğinde kastım şudur. Görev zararını ve cari giderlerini karşılayacak bir yöntem verilmiştir hazine desteğiyle. Bugün TMO da müdahale alımını hazine desteğiyle yapıyor. TMO bir kamu kurumu, güçlü bir bilançosu var, bütçesi var. Buna rağmen o da 2006-2007 ve 2008 yıllarında yaklaşık 3 milyar liralık görev zararını hazineye yükledi. Dolayısıyla müdahale alımı devletin görevidir. Yani FİSKOBİRLİK niye fiyat vermiyor, niye müdahale alımı yapmıyor gibi bir yaklaşım eğer kurumu seviyorsanız doğru bir yaklaşım değildir” dedi.

“AB TESCİLLİ GİRESUN KALİTE FINDIĞA FİYAT FARKI VERİLMELİ”

Lütfi Bayraktar, Giresun Tombul Fındığının AB tarafından tescil edilmesini de değerlendirerek, “Biz aslında coğrafi işaret belgesi alarak Giresun fındığına farklı bir anlam yükledik. Fındık taban fiyatı belirlenirken Giresun kalite fındığa bir fiyat farkı verilmelidir” ifadelerini kullandı.

FİSKOBİRLİK’in son 5-6 yıldan bu yana hem alımda hem üretimde hem de pazarlamada büyüyerek yoluna devam ettiğini aktaran Bayraktar, “Önceki senelerde olduğu gibi sene de piyasanın üzerinde fındık alacağız. 50 kuruş diyorduk ama bu yıl 1 liraya yakın gibi olacak. Finansal kaynaklarımız bu yönde. Üreticimizi koruyacağız ve aynı zamanda ticaret yapacağız. Bu çarkı döndüreceğiz. Dolayısıyla biz piyasada rekabet edebilir bir aralık yakalamamız lazım ki ürünlerimizi satabilelim. Aynı zamanda da oradan elde edebileceğimiz marjla da üreticimizi korumaya ve üreticimizi yukarı çekmeye çalışalım” dedi.

3 DOLAR HERKESİ MUTLU EDER

Bayraktar, fındık taban fiyatıyla ilgili de, “Geçmişte fındık için 2 dolar civarında bir rakam konuşuluyordu. Ama son yıllarda 3 dolar rakamı Türkiye’de ve dünyada kabul gördü. 3 dolar civarında bir rakam bir kısım mağduriyetleri tamamen bitirmese bile giderebilir. Kamuoyunun geneli de 3 dolar civarında bir rakamdan mutlu olur diye düşünüyorum. Tabi herkesi mutlu etmek mümkün değildir. Benim tavsiyem fındığın 3 dolardan düşük bir rakamla piyasada telaffuz edilmemesi yönünde” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.