Pandemi geri mi dönüyor?
Giresun Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, gribal enfeksiyon hastalığına karşı hastanelerin gerekli tedbirleri aldığını belirterek, günlük acil başvuru sayısının 700-800 kişiye ulaşmasına rağmen hizmet noktasında sağlık çalışanlarının üstün gayret gösterdiklerini belirterek, hepsine ayrı ayrı teşekkür etti.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı olan Doç. Dr. Bulut, son günlerde özellikle 16 yaş altı çocuklarda artış gösteren halsizlik, burun akıntısı, yüksek ateş ve düzelmeyen öksürük gibi semptomlara bağlı hasta yoğunluğunda artış olduğunu belirtti. Gribal enfeksiyonun genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyleyen Bulut, öksürük, ateş, aksırık, burun akıntısı gibi gribal enfeksiyon sendromu gösteren kişilerin yapılan tanısal tetkiklerinde İnfluenza A, RSV ve Rhinorüs gibi solunum sistemini tutan mikroorganizmaların saptandığı, bu şikayetleri olan hastalarımızın öncelikle aile hekimlerine muayene olmalarını, düzenli ilaç kullanımına rağmen düzelmeyen şikayeti olan hastaların sonrasında çocuk hekimlerine başvurmasını ve doktor tavsiyesinde alacakları ilaçları düzenli olarak kullanarak, istirahat etmeleri gerektiğini kaydetti.
“YOĞUN BAKIM AĞIRLIKLI BİR VAKAMIZ YOK”
Son günlerde özellikle 16 yaş altı okul çağındaki çocuklarda ınfluenza A virüsüne sıkça rastlanıldığına dikkat çeken Sağlık Müdürü Doç. Dr. Bulut, gribal enfeksiyon şikayetine bağlı olarak hastanelerde bir yoğunluk yaşandığını nncak Covid-19 pandemisinde gördürülen yoğun bakım ağırlıklı bir vaka artışının söz konusu olmadığını sıklıkla çocuk servislerinde hasta takiplerinin ve tedavilerinin yürütüldüğünü söyledi.
Sağlık Müdürü Bulut, “Ebeveynlerimize tavsiyemiz, dediğimiz semptomları gösteren çocuklarımızı bulaşıcılığın önüne geçmek adına birkaç gün okula göndermemeleri, doktor tavsiyesinde almış oldukları ilaçları düzenli olarak vermelerini ve istirahat etmelerini sağlamalarıdır. Ayrıca günlük besin ve kalori ihtiyaçlarını mevsimsel sebze ve meyvelerin tüketimiyle sağlamalarını öneriyoruz” dedi. Tüm dünya olduğu gibi Türkiye’nin de yakın bir zamanda covid-19 gibi ölümcül bir hastalıkla mücadele ettiğini hatırlatan Bulut, aslında covid-19 Pandemisi öncesinde de mevsim geçişlerinde her yıl yakalanmış olduğumuz gribal enfeksiyonun, aradan geçen iki yıl sonrasında daha güçlü ve dirençli olarak çocuklarımızın ve bizlerin karşısına çıkmış bulunmakta ve daha yıpratıcı ve uzun süren semptomlara neden olmakta olup hastalığa bağlı şikayetleri uzayan hastalarımızın mutlaka uzman hekim görüşü almaları gerektiğini sözlerine ekledi.