Dolar 18,8915
Euro 20,0277
Altın 1.115,28
BİST 5.261,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 13°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 14°C

‘Sakarca Mıhlaması’ Ordu’da tescillendi!

Karadeniz’in vazgeçilmez lezzetlerinden “Sakarca Mıhlaması”na coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

‘Sakarca Mıhlaması’ Ordu’da tescillendi!
Ağustos 16, 2022 6:51 am
205

Bölgede doğada kendiliğinden yetişen sakarca bitkisinden hazırlanan mıhlama için “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün” başlığıyla Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru kabul edildi. Ordu Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, sakarca mıhlamasının Türk Patent ve Marka Kurumunca mahreç işaretli ürün olarak tescillendiği belirtildi.

Kentte sakarca mıhlaması ile coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısının 9’a çıktığı bildirilen açıklamada, kente özgü ürünlerin marka değeri ve tanınırlığının artırılması amacıyla yürütülen çalışmaların aralıksız sürdüğü vurgulandı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, coğrafi işaret tescilinin, ürünün bilinirliği, yurt içi ve dışı pazar payının artması açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti. Ultav, “Coğrafi işaretli ürünlerin kaliteli ve belirli standartlarda üretiliyor olması tüketiciye güven vermektedir. Ayrıca tüketicinin coğrafi işaretli ürünleri tercih etmesi kırsal kalkınmaya ve sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

NASIL HAZIRLANIR?

Malzemeler; Sakarca bitkisinin yaprak, çiçek ve yumru şeklindeki kök kısımları, kuru soğan, ayçiçek yağı, yumurta, tuz, karabiber, pul biber ve isteğe bağlı olarak salça.

Sakarca bitkileri temizlenir, ayıklanır, yıkanır ve kaynayan suda 10 – 15 dk haşlandıktan sonra süzülüp soğuk sudan geçirilir. 3 – 4 cm uzunluğunda doğranır. Küp şeklinde doğranıp rengi pembeleşinceye kadar ayçiçek yağında kavrulan soğanlara tereyağı, sakarca otları, salça (isteğe bağlı) ve tuz eklenip karıştırılarak kısık ateşte 3 – 5 dk pişirilir. Pişen karışımın belli noktalarında çukurlar açılarak yumurtalar kırılır ve 1 – 2 dk pişmeleri beklenir. Ordu Sakarca Mıhlamasının servisi, üzerine pul biber ve karabiber serpildikten sonra sıcak olarak yapılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.