Dolar 18,8830
Euro 20,0453
Altın 1.099,02
BİST 5.228,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 12°C
Cts 12°C

Son 5 yıldır verdiği mücadele ortada!

Milletvekili Cemal Öztürk, gerçek bir üretici dostu

Son 5 yıldır verdiği mücadele ortada!
Kasım 9, 2022 7:24 am
148

Fındık üzerinde doktora yazacak kadar bilgi ve tecrübeye sahip olduğu bilinen ve her zaman fındık üreticisinin yanında yer alarak takdir toplayan AK Parti Giresun Milletvekili ve TBMM Fındık Çalışma Grubu Başkanı Cemal Öztürk’ün çabaları 2022 yılı fındık alım fiyatlarına da yansıdı.

Bu zamana kadar fındıktan hem üreticinin hem de Türkiye’nin kazançlı çıkması için her platformda sesini yükselten Milletvekili Öztürk’ün üreticinin zarar etmesine, emeğini ve alın terini yok pahasına satmasına engel olmak uğruna verdiği mücadele akıllara geldi. Haliyle, Karadeniz Bölgesi’nde 500 bin üreticiyi ve ülkemizde 8 milyona yakın insanı doğrudan etkileyen millî ve yerli bir ürün olan altın değerindeki fındığa sahip çıkarak üreticinin mağduriyet yaşamamasında ilk akla gelen isimlerden biri olan Öztürk’ün gayretleri yakın geçmişi de gündeme getirdi. Anımsanacağı üzere, tarihler 2017’yi gösterdiğinde, üretici ilk defa fındığının fiyatını, alıcısını ve tahmini rekoltesini bilmeden ürününü toplamaya başlamıştı. Fındığın tarihinde yaşanmamış şeyler oluyordu.

Tarihler 2018 yılını gösterdiğinde ise, üreticiler fındığı eski yıllara göre daha erken toplamaya başlamıştı. Temmuz 15’de başlayıp, Ağustos sonunda fındık hasadı bitirirdi. Ama fındık üreticisinin desteklenip desteklenmeyeceği, desteklenecekse fındık fiyatının ne olacağı henüz netleşmemişti. Ekim ayının sonlarına doğru, Giresun kalite yağlı fındığın kilosunun TMO tarafından 14.50 liradan alınacağı açıklandı. Oyun bitti derken, top yeniden sahaya dönmüştü. Üretici ise ‘Kasım ayında fındık fiyatı mı açıklanır? Temmuz ayında neden açıklamadınız?’ diye sitem ediyordu. Kasım ayında üreticinin elinde TMO’ya verilecek fındığın kalmadığını, aksine fındığın stoklandığını ve açıklanan fiyatın tüccar ve zengine yarayacağını iddia ediyorlardı. Bu sıralarda fındık için muhalefet tarafından mecliste bir araştırma önergesi verildi. Bu önerge işleri daha da karmaşık hale getirdi. Ardından fındığın kilosu 12 liraya kadar düştü. Fındıkta işler iyiden iyiye sarpa sarmıştı artık.

Ve aynı yıl. AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, fındık üretilen illerin AK Partili milletvekillerinden oluşan Fındık Çalışma Grubu’nu kurduklarını deklare etti. Milletvekili Öztürk, geçmişte Fiskobirlik Genel Müdürlüğü yapmış, çocukluğu fındık bahçelerinde geçmiş ve fındık parasıyla okumuş bir isimdi. Fındığın hem teorik/akademik, hem de pratik tarafında bulunmuştu. Fındık onun uzmanlık alanına giriyordu. TBMM AK Parti Grubu’nda artık fındık konusunu işin ehline, yani Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’e teslim etmişti. Öztürk’ün mecliste yaptığı bu konuşmanın, fındık için bir milat olacağının kimse farkında değildi o günlerde. Başkanlığını Milletvekili Öztürk’ün yürüttüğü Fındık Çalışma Grubu, açıklamanın ardından hızla çalışmalarına başladı. Üreticilerin talep ve beklentilerini, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile hükümete iletti.

SENE 2019

Fındık Çalışma Grubu’nun çalışmaları meyvelerini vermiş, fındık fiyatları hasat öncesi açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılı için Giresun kaliteli fındığın taban fiyatını 17, levant kalite fındığın kilogramını ise 16 lira 50 kuruş olarak açıklamıştı.

TMO tarafından uygulanan müdahale alımı fiyatı üreticiyi memnun etmiş, zamanında ve yerinde müdahale ise piyasayı olumlu yönde etkilemişti. Etkin bir fındık piyasasının oluşturulmasına TMO katkı sağlamıştı. Bu dönemde piyasada, fındık fiyatlarının ofis fiyatlarının üzerine çıktığı görülmüştü. Bu durum uygulanan sistemin doğru olduğunu göstermişti. Sonuç… Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılı için Giresun kaliteli fındığın taban fiyatını 22 lira 50 kuruş, levant kalite fındığın kilogramını ise 22 lira olarak açıklamıştı. AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün, Fındık Çalışma Grubu aracılığıyla attığı adımlar artık meyvelerini vermeye başlamıştı. Son yıllarda izlenen akıllı fındık politikaları sayesinde üretici de devlet de bu işten karlı çıkıyordu.

YIL 2021

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılı fındık alım fiyatlarını açıkladı.50 randıman Giresun kalite kabuklu fındık 27 lira, 50 randıman levant kalite kabuklu fındık 26,5 lira.Buna mazot, gübre desteği, tarım sigortası, iyi tarım desteği ve alan bazlı destekleri de ekleyin.Etti mi 30 lira.Etti.Tabiatıyla, kim ne derse desin iyi para.Beklenti karşılandı mı?Karşılandı.Üretici memnun mu?Memnun.Ötesi laf-ı güzaf…

2022 yılına geldiğimizde ise, tarihler 30 Temmuz’u gösterdiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Giresun kaliteli fındığın taban fiyatının53, levant kalite fındığın kilogramının ise 52 lira olarak belirlendiği açıklandı. Hükümetin son yıllarda izlediği fındık politikasından dolayı artık hem Türkiye hem fındık üreticisi artık kârlı çıkıyordu. AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün, Fındık Çalışma Grubu aracılığıyla arka planda attığı adımlar artık başarısını kanıtlamıştı. Piyasaya denge gelmişti. Doğru politikaların doğru sonuçlar getirdiği açıkça görülmekteydi. Hükümet tarafında atılan bu adımlar sayesinde bundan sonra dünya fındık piyasasında Türkiye’nin kararlarının daha etkin olacağına gönülden inanıyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.