Dolar 18,8830
Euro 20,0339
Altın 1.103,40
BİST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 11°C

Tarım Sigortanızı unutmayın

Fındık Ürününde 2023 Yılı Devlet Destekli Tarım Sigortası Dönemi Başladı…

Tarım Sigortanızı unutmayın
Kasım 28, 2022 6:43 am
137

Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir şekilde yerine getirmesi; tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğu görülür. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamındaki risklerin teminat altına alınması, standart sigorta poliçelerinin belirlenmesi, hasar organizasyonları, tazminat ödemelerinin yapılması, tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve diğer teknik hizmetlerin yürütülmesi amacıyla Tarım Sigortaları Havuzu kurulmuştur.

Fındık üreticilerimiz iklimsel afetlerin neden olduğu ve hemen hemen her yıl ürünlerinde az veya çok kayıplara neden olan, don, dolu, fırtına, hortum, sel, heyelan gibi riskleri yaşamaktadır. Bu nedenle ürünlerindeki oluşan kayıpları ise yalnızca TARSİM (Devlet Destekli Tarım Sigortaları) ile sigorta yaptırarak telafi edebilmektedir. Devletin % 67 ye varan prim desteği ile ÇKS başvurusu yapmış her üreticimizin geç kalmadan fındık bahçelerindeki ürünlerini sigorta yaptırmaları halinde ilerideki günlerde yaşanabilecek afetlerden oluşacak kayıplarını karşılama fırsatları olacaktır.

Fındık ürününde 2023 yılı devlet destekli tarım sigortası dönemi 1 Kasım 2002 itibarıyla başlamıştır. Bu yıl çok yoğun ilgi gösterdikleri sistemde üreticilerimizin 2023 yılı ürünlerinin kg değerini ise 39 TL’den  65 TL’ ye kadar fiyat seçenekleri ile sigorta yaptırabilir. Üreticimiz bahçesinin bulunduğu rakıma ve indirimlere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 ocaktan alacağı fındık bedeli ile Bir dekar bahçesini sigorta yaptırabilirler. Üreticilerimiz son gün olan 28 Şubat tarihini beklemeden bir an önce TARSİM ile fındık bahçelerini sigorta yaptırarak güvence altına almaları gerekmektedir.

Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda, Giresun TARSİM Bölge Müdürlüğü   ve İlçe Müdürlüklerimizin katılımı ile ilçelerimizde toplantılar planlanarak, üreticilerimize gerekli uyarılar yapılmaktadır.  Bakanlığımızın Dijital Tarım Pazarına (DİTAP) üye olan çiftçilerimiz ürünlerini değerinde satabileceği gibi ayrıca toplam poliçe primi üzerinden %5 indirim, DİTAP üzerinden sözleşme yapmış olmaları durumunda ilave %5 indirim uygulanmaktadır. Konu ile ilgili çiftçi bilgilendirme toplantılarına şubat ayına kadar devam edilecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.