Türk Eğitim-Sen’den hükümete çağrı
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Giresun Şube Başkanı Tacettin Engin, “Başöğretmenlik sınavı ivedilikle kaldırılmalıdır” dedi.
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Giresun Şube Başkanı Tacettin Engin,
“14 Şubat 2022 tarihinde birçok paydaşın ve Türk Eğitim-Sen’in bütün itirazlarına rağmen yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu bize göre eksik ve yetersizdir. Bütün öğretmenleri ilgilendiren bu kanunun ön gördüğü uzman ve başöğretmenlik sınavı ivedilikle kaldırılmalıdır. Bu yüzden Türkiye Büyük Millet Meclisini buradan öğretmenlerin bu haklı taleplerine kulak vermeye ve gerekli adımları atmaya davet ediyoruz” dedi.
Engin Atatürk Meydanında yaptığı basın açıklamasında, “Gelin bu düzenlemeyi bir an önce yapın ve 1.200.000 kişilik öğretmen camiasının ve onları destekleyen büyük kamuoyunun takdirini kazanın” çağrısında bulundu.
Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Tacettin Engin, “Bu sınav bir an önce iptal edilsin ve zaten yıllardır çeşitli uygulama ve düzenlemelerle hor görülen, adeta rencide edilen öğretmenlere öğretmenler gününde önce bir hediye verilsin. Unutulmasın ki öğretmenler olarak bizler olumlu ya da olumsuz yapılanların hiç birini unutmayız” diyerek şunları kaydetti;
“Giresun meydanından tüm eğitim çalışanları olarak haykırıyoruz:
“180 saat kurs ile uzman öğretmen, 240 saat kurs ile başöğretmen olunmaz. Sınav ile öğretmen kariyeri planlanamaz. Kaldı ki bu sınav bu haliyle kariyer sınavı da değil sadece ücret sınavı niteliğindedir. Öğretmenlik, sadece bilme mesleği değil; bildiğini aktarma mesleğidir. Bu yüzden kariyerde tek ölçüt deneyim olmalıdır. Meslekte 10 yılını tamamlamış tüm öğretmenlere uzman, 20 yılını tamamlamış tüm öğretmenlere başöğretmen unvanlarının bir an önce sınavsız şekilde verilmesini talep ediyoruz.”
“Öğretmenlik meslek kanunu içinde eksik ve yetersiz bulduğumuz şu konularda da hızlıca yeni düzenlemelere gidilmelidir” diyen Engin şunları sıraladı;
“Kadrolu öğretmen dışındaki sözleşmeli ve ücretli öğretmen istihdam türleri kaldırılmalıdır. Anayasa ve DMK’nın iş güvencesi ile ilgili hükümleri bu kanunda yer almalı. Eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesine yönelik maddeler eklenmeli. Öğretmen yetiştirme esasları belirlenmeli. Eğitim çalışanlarına yıpranma payı verilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılmalı
Dezavantajlı bölgelerde çalışan eğitim çalışanlarına teşvik uygulaması getirilmeli. Liyakat temelli adil bir yönetici belirleme ve ödül sistemi oluşturulmalı. Diğer kamu çalışanlarına tanınan servis ve yemek hakkının eğitim çalışanlarına da verilmesi gerekmektedir.”
“BİZLERİ AŞAĞILAYAN BANKALARI KINIYORUZ”
Maaş promosyonuna da değinen Engin, “İhaleye katılan altı banka eğitim çalışanları ile adeta alay eder gibi 8.000 ile 10.800 TL arasında değişen teklifler vermiştir. Eğitim çalışanları olarak bu teklifleri ile bizleri aşağılayan bu bankaları buradan kınadığımızı belirtiyorum. Yıllarca eğitim çalışanları ve vatandaşlardan kazandıkları paralarla karlarına kar katan ama vatandaşa destek verilmesi noktasında hemen geri çekilen bu bankalara karşı protesto sürecini başlatıyoruz. Çağrımızdır: Teklifleri ile bizleri rencide eden bu bankalardaki kredi kartlarımızı bugünden itibaren kapatalım. Verdiğimiz otomatik ödeme talimatlarını iptal edelim. Artı para hesaplarımızı ve tüm banka ürünlerimizi iptal edelim. Hesaplarımıza kurum tarafından yatırılacak tüm ödemeleri hiç bekletmeden başka hesaplara transfer edelim. Giresun merkez ilçe eğitim çalışanları olarak bir sonraki maaş promosyon ihalesinde ise bu yapılanları unutmadan hareket edeceğimizi buradan kamuoyuna ilan ediyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, Türk Eğitim-Sen olarak her zaman çalışanın üretenin ve haklının yanında mücadele etmeye devam edeceğimizi belirtirim” dedi.