Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 13°C
Çar 10°C
Per 10°C

Zincir marketlere müdahale edilmeli

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanvekili Ercan Ayhan, mahalle aralarına açılan zincir marketlerin, esnafı bitirdiğini kaydetti.

Zincir marketlere müdahale edilmeli
Ocak 10, 2023 7:31 am
100

Ayhan yaptığı açıklamada, yerel esnaflara sahip çıkılması çağrısı yaptı. Her gün bir yenisi açılan zincir marketlerin küçük esnafın iflas bayrağı çekmesine neden olduğunu belirten Ayhan, yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

GESOB Başkanvekili Ercan Ayhan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş, bu yaygın marketler konusunda önemli açıklamalarda bulundular. Esnaflarımızı temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olarak yapılan bu açıklamaları destekliyoruz. Giresun’da esnafımızı temsil eden bir oda başkanı olarak uzun yıllardır bu yaygın marketlerle mücadele ediyorum. Geçmiş dönemlerde bu ulusal marketlerin önü bu kadar açılmamış olsaydı bugün bu sıkıntılar yaşanmazdı. Bu market zincirlerinin Giresun’da sayısını bilen bile yok. Çünkü marketlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hangi mahalleye giderseniz gidin bu yaygın marketleri görüyorsunuz. Mahalle bakkalı her zaman müşterisine borca ürün vermektedir. Ancak yaygın marketler ise uygun fiyata ürün satmadıkları gibi küçük esnafında iflas etmesine neden oluyorlar. Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un talimatıyla başlatılan soruşturmalara da destek veriyorum. Bu market zincirleri konusunda bir inceleme yapılsın, her yere şube açmalarına izin verilmesin. Bu marketlerin Giresun ekonomisine de faydası yoktur. Zaten bu marketlerin bütün kazançları Giresun’a değil de İstanbul’daki şirketlerinin genel merkezlerine gidiyor. Bir oda başkanı olarak bu yaygın marketlerin karşısında olduğunu her defasında ifade ediyorum. Valilik, belediye, Ticaret İl Müdürlüğü bu marketler konusunda bir denetim yapmalıdır. Bu marketlerden dolayı mahalle arasında bakkal esnafı kalmadı. Giresun halkımız yerel esnafına destek çıksın. Küçük esnafın bu market zincirleriyle yarışma şansı yoktur. Bunun için Giresun halkımızın kendi yerli esnafından alışverişini yapması gerekir. Bu marketlerin bir de gramaj düşüklüğüne gittiğini çok iyi biliyoruz. Her zaman yerel esnafımızın yanında oldum, bundan sonra da olmaya devam edeceğim” dedi.
“ESNAFIMIZIN EN BÜYÜK SORUNU İŞYERİ KİRALARINA GETİREN ZAMLARDIR”
Giresun’daki küçük esnafın sorunlarına dikkat çeken Ayhan şunları kaydetti;

“Giresun ilimizde işyeri kiraları da ayrı bir sorun. Şehir merkezinde hizmet veren esnafımızın en büyük sorunu işyeri kiralarına getiren zamlardır. Bu zamlardan dolayı 2022 yılı içerisinde birçok esnafımız iflas derecesine geldi. Bu konuda oldukça mağdur esnafımız var. Yeni yılda yapılacak olacak olan zamlardan sonra işyeri kira bedellerinin yüzde kaç oranında olacağını esnafımızda merak ediyor. Devletimizin bu konuda önemli girişimleri oldu. Devlet olarak alınan bütün önlemlere rağmen halen yüksek oranda kira bedelleri var. Giresun ilimiz zaten nüfus olarak çok fazla yoğunluğa sahip değil. Çevre illerimizde insan nüfusu çok fazla olduğu için esnafın kazancı da fazla oluyor. Giresun ilimizde ise böyle bir durum söz konusu değil. Esnafımız kazandığıyla ay sonunu getirmeye çalışıyor. Birçok esnafımız ise baba mesleğini bırakmamak için kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Pandemiyle birlikte en çok zarar eden kesim esnaf kesimi olmuştur. Esnafımız pandemide yaşadığı ekonomik sıkıntıları yenmeye çalışıyor. Fakat işyeri sahiplerinin kiracılarına uyguladıkları zamlar artık esnafın bu kirayı ödeyememesine neden olmakta. Bu sebeple yeni yılda mülk sahiplerinin kira artışlarını yaparken kiracısı olan esnafı da düşünmesi gerekir. Aksi takdirde küçük esnafın ayakta kalma şansı yoktur.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.