Dolar 18,8897
Euro 19,9304
Altın 1.100,50
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 10°C
Cum 11°C

11 ayda, 154 bin 700 hastaya müdahale edildi

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği’ne son 11 ayda 154 bin 700 hasta başvurdu.

11 ayda, 154 bin 700 hastaya müdahale edildi
Aralık 27, 2022 7:58 am
105

Bu hastalardan 8 bin 408’i ilgili branşlara sevk edilerek, servis veya yoğun bakım ünitelerinde tedavi altına alındı. 2 bin 864 hasta ise hastanede uygun yer olmadığını için başka hastanelere sevk edildi. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 1 Ocak-30 Kasım 2022 acil servis istatistikleri açıklandı. Acil Tıp Kliniğinin 1 doçent Doktor, 2 doktor öğretim üyesi, 6 acil tıp uzmanı, 2 acil tıp asistanı, 23 pratisyen hekim, 44 sağlık personeli, 12 temizlik personeli ve 13 sekreter olmak üzere alanında uzman eğitimli personeller ve son teknoloji ile donatılmış tıbbi cihazlar ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sağlık hizmeti verdiği bildirildi.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan  açıklamada, Acil Tıp Kliniğinin, beklenmedik bir hastalık veya bir yaralanma durumunda,  hastayı değerlendirmek,  müdahalesini yapmak, tedavisini başlatmak ve daha ileri sakatlık ve yaralanmadan korumak olan bir uzmanlık dalı olduğu kaydedildi.

Kişilerin beklenmedik bir zamanda tıbbi bakıma ihtiyaç duyabileceği belirtilen açıklamada,

“Bu nedenle Acil Tıbbi Bakım, tüm sağlık sistemlerinin 24 saat hizmet veren önemli bir parçasıdır. Acil Tıp uzmanları, tıbbi acil bir durumdaki herhangi bir hastanın hızlı bir şekilde değerlendirilmesini ve tedavisini sağlar.  Ek olarak,  acil bir rahatsızlığı olduğunu düşünen ve tıbbi bakımı gereken ancak  diğer  sağlık  bakım  birimlerine  çeşitli  nedenlerle  ulaşamayan hastaların tıbbi bakımını da sunar. Acil Tıp Uzmanları,  hastane içi ve hastane dışı alanlarda hasta bakımında hem birincil görevli hem de koordinatör rolü üstlenir. Gelişmiş ve etkin sağlık  bakım sistemlerinin planlanmasında, gelişmesinde, uygulanmasında ve değerlendirilmesinde Acil Tıp Uzmanlığının büyük bir önemi vardır. Afet ve acil durumlardaki sağlık hizmetinin planlanması ve uygulanması da Acil Tıp Uzmanlığının görevleri arasındadır” denildi.

Acil servis fiziki alanı içinde, bekleme salonu, sedye parkı, triaj alanı, Yeşil alan, Dahili ve Cerrahi sarı alan, Müşahade odası, Enjeksiyon-Pansuman  odası, Alçı odası, Kırmızı alan ve KBRN alanı ile Acil Laboratuarı, Acil Röntgen, Acil Tomografi birimlerinin bulunduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi;

“Acil Servise başvuran tüm hastaların hastalıkları ile ilgili şikayetleri, belirtilerin şiddeti ve tıbbi durumlarının aciliyeti göz önüne alınarak öncelikleri belirlenir (Triaj). Hastanın ilk triajı sağlık personeli tarafından yapılmaktadır. Bu triaj işlemi ile; hastanın kırmızı, sarı ve yeşil alanlar olarak tariflenen acil kategorilerine uygun şekilde dağılımı sağlanır. Hastanın hangi kategoride olduğu belirlendikten sonra hasta ilgili alana yönlendirilir. Ambulans ile acil servise getirilen hastaların triajları, hastanın acil servise sevki sırasında ambulans görevlileri tarafından yapılır. Muayeneyi yapana hekimin gerek görmesi halinde, radyoloji ve/veya laboratuar tetkikleri istenebilir, ilgili branş hekiminden konsültasyon istenebilir, hastanın servise yatışı verilebilir, günübirlik tedavi uygulanabilir. Hekim tarafından uygulamasına karar verilen sözlü ve yazılı talimatlar, hemşire eşliğinde acil servis müşahade odasında uygulanabilir. Başka sağlık tesisine sevk edilmesi gereken hastalar 112 Komuta Kontrol Merkezi koordinasyonunda sevk ve nakli gerçekleştirilir.”

TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ DE YÜRÜTÜLÜYOR

Acil Tıp Kliniğinde hasta bakım hizmetlerinin yanında Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim- Öğretim faaliyetlerinin de yürütüldüğü aktarılarak şunlar kaydedildi;

“öğretim üyelerimiz tarafından dönem 1, dönem 3 ve dönem 6 ders programında bulunan Acil Tıp dersleri verilmektedir. Dönem 6 öğrencilerimiz olan İntern Doktorlar 2 ay zorunlu Acil Tıp stajını Acil servisimizde almaktadır. Ek olarak kliniğimiz Mezuniyet Sonrası Eğitimde Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun 19.12.2019 tarih ve 1468 sayılı kararı ile “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Veren Program”  olarak yetkilendirilmiştir. İlk Acil Tıp Asistanlarımız Eylül 2022 Tıpta Uzmanlık sınavı ile kliniğimizde Acil Tıp Uzmanlık Eğitimlerine başlamıştır. Bunun yanında kliniğimizde Aile Hekimliği, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Ortopedi ve Travmatoloji asistanlarına Acil Tıp rotasyon eğitimleri verilmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.