Dolar 18,8849
Euro 20,1492
Altın 1.115,17
BİST 5.322,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Çok Bulutlu
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

Biri Ferrero’yu durdursun”

İYİ Parti Milletvekili Usta, Ferrero firmasının Türkiye’deki faaliyetlerine tepki gösterdi. Usta, fındıkta tekel oluşturduğu iddia edilen Ferrero’ya dur denilmesini istedi.

Biri Ferrero’yu durdursun”
Eylül 19, 2022 8:49 am
183

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan yaptığı yazılı açıklamada, “Ferrero, tekele dönüşmek ve istediği fiyattan fındık alabilecek ortamı yaratmak istemektedir” dedi.

Usta, şunları kaydetti:

“Hükümetin uygulamak istediği fındık politikası, yurt içindeki fındık fabrikalarını ve fındık sektöründe çalışanları mağdur edecek, Türkiye fındık sektörü uzun dönemde çok büyük risk altına girecektir. 740 bin hektarlık alanda fındık üretimi yapan 600 bin aile, bin 586 fındık ticareti ile iştigal olan firma, çoğu kadın çalışanı olan 20 bin kişilik istihdam varken Ferrero isimli yabancı bir firma, 2-3 yıldır uygulamaya koyduğu fındık alım politikası ile fındık sektörünü dizayn etmeye çalışıyor. Şöyle ki; sadece 160 adet firmadan kabuklu fındık alsalar, geri kalan bin 426 firmayı yok saymış oluyorlar. TMO fiyatı 52 TL, Ferrero fiyatı 48 artı 1 TL, Ferrero’ya fındık verebilenlerin fiyatı 46 TL, veremeyenlerin fiyatı ise 44 TL… Bu nasıl perhiz, bu ne salata turşusu. Ferrero’nun yapmak isteği belli. Bu firma; kakaoda, kahvede yapıldığı gibi fındık sektörünü de 3-5 firmanın yönettiği tekele dönüştürmek ve orta vadede istediği fiyattan fındık alabilecek ortamı oluşturmak istemektedir. İzlediği yol, tam olarak budur. Bunun için ilk adım olarak, fındık ihracatı yapan firmaları saf dışı bıraktı, daha sonrasında da ‘değerli tarım’ adını verdiği sistematik yapıyla doğrudan üreticiye inerek hedefi olan tam tekel yapısını tamamlayacak.

“FERRERO FİRMASININ KABUKLU FINDIK ALIMI DURDURMASI SAĞLANMALI”

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Ferrero firmasının kabuklu fındık alımını durdurması, sadece kendi ihtiyacı olan iç fındığı alarak gerek içeride gerekse dışarıda haksız rekabetin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.