Dolar 18,8852
Euro 20,0043
Altın 1.101,80
BİST 5.197,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 11°C
Cts 12°C

Diyabet pandemesi artarak devam ediyor!

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kubilay İşsever, son 20 yılın gerçek pandemisinin diyabet olduğunu bildirdi.

Diyabet pandemesi artarak devam ediyor!
Kasım 15, 2022 8:10 am
141

İşsever, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada diyabetten her yıl 1.5 milyon insanın hayatını kaybettiğini kaydetti. Dr. Öğr. Üyesi Kubilay İşsever, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları anabilim dalının 1 endokrinoloji profesörü, 1 endokrinoloji uzmanı, 3 iç hastalıkları öğretim üyesi, 4 iç hastalıkları uzmanı, diyetisyenler ve diyabet eğitim hemşiresi ile birlikte diyabetle mücadele eden güçlü bir kadroya sahip olduğunu ifade etti.

İç Hastalıkları Anabilim Dalı üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kubilay İşsever, çoğu insanın hayatındaki ilk pandemi deneyimi olan ve son 3 yıldır tüm dünyayı kasıp kavuran covıd-19’dan bugüne kadar 6.6 milyon kişinin öldüğünü belirterek, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabettin her yıl yaklaşık 1.5 milyon insanın ölümüne neden olduğunu ve bu rakamın da 20 yılda 30 milyon kişiye denk geldiğini ifade etti.

Asıl pandeminin yıllardır yanı başımızda ve bu pandeminin etkisini de kaybetmeden, aksine her geçen yıl güçlendiğinin altını çizen İşsever, “Diyabet, açlık kan şekerinin 126 mg/dL üzerinde olması, HbA1c (üç aylık şeker değeri)’nin 6.5’in üzerinde olması ve/veya 75 gram şeker yükleme testinde 2.saat kan şekeri değerinin 200 mg/dl ve üzerinde olması ile tanı konan bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan kişi hastalığın ilk aşamalarında herhangi bir rahatsızlık hissetmeyebilir. Ancak özellikle kan şekerinin 300mg/dl’nin üstüne çıkmaya başlaması ile birlikte ağız kuruması, çok su içme, çok idrara çıkma gibi şikayetler başlar. Diyabet tanısı alan bireylerde hedef hızlıca kan şekerinin ideal seviyelere düşürülerek diyabetin komplikasyonlarından (sebep olduğu hastalıklardan) korunmasıdır. Diyabetin komplikasyonları arasında en korkulanları diyabetik retinopati (görmede azalma), diyabetik nefropati (diyabete bağlı böbrek yetmezliği gelişmesi) ve diyabetik ayaktır (diyabete bağlı iyileşmeyen ve en sonunda ayağın kaybedilmesine sebebiyet verebilen yaralar). Ancak kalp krizi ve iskemik inme (felç) gibi damar tıkanıklığı hastalıklarına en çok yol açan hastalık da yine diyabettir ve bunlar da çok ciddi komplikasyonlardır. Bir hasta, kan şekeri 300-400 mg/dl seviyelerindeyken dahi herhangi bir şikayet hissetmeyebilir, ancak tedavi olmaz ve önlemini almazsa aylar ve yıllar içinde yukarıda saydığımız komplikasyonlar gelişebilir, hastanın yaşam konforu bozulur ve yaşam süresi kısalır. Bu nedenle diyabette erken teşhis, komplikasyonların önüne geçerek hayat kurtarıcı olur! Diyabetin tedavisinde öncelikle her aşamada yaşam tarzı değişikliği (kilo verme, sağlıklı ve kilo verdirici bir diyet uygulama, spor/egzersiz, zararlı alışkanlıklardan uzaklaşma) büyük önem arz etmektedir. Bu önlemleri uygulamasına rağmen başarılı olamayan hastalarımıza değerlendirme sonuçlarına göre hap ya da insülin tedavisi uygulanabilmektedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.