Dolar 18,9000
Euro 20,0698
Altın 1.122,46
BİST 5.237,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 12°C
Paz 12°C
Pts 14°C
Sal 15°C

Erken hasat, randımanı düşürüyor!

‘Herkes için değer yaratan fındık sektörü’ hedefiyle ‘Ferrero Değerli Tarım’ programını yürüten Ferrero Fındık, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerine tarımsal uygulama önerilerinde bulundu.

Erken hasat, randımanı düşürüyor!
Temmuz 29, 2022 5:56 am
234

Ferrero Fındık, Türkiye’deki fındık üreticilerinin iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapmasını desteklemeye devam ediyor. ‘Herkes için değer yaratan fındık sektörü’ hedefiyle 2012 yılından bu yana Ferrero Değerli Tarım Programı’nı yürüten Ferrero Fındık, üreticilere tarımsal uygulama önerilerinde bulundu. Ferrero Fındık tarafından yapılan açıklamada, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerinin yaz aylarında almaları gereken önlemlere dikkat çekildi.

HASAT YAKLAŞIRKEN YENİDEN ÇOĞALAN YABANCI OTLARA DİKKAT

Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Abdurrahman Cömert, yaz aylarında bahçenin hasada hazırlanmasında yapılacak doğru tarımsal uygulamaların, verim ve kaliteyi önemli ölçüde belirleyeceğinin altını çizdi. Temmuz ve Ağustos aylarında fındık bahçelerindeki yabancı ot mücadelesinin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Cömert, “Fındık bitkisinin su ve besinine ortaklık eden, hastalık ve zararlıların barınmasında rol oynayan yabancı otların artmasına izin verilmemelidir. Otsu bitkilerle mücadele aslında 4-6 yapraklı oldukları Nisan-Mayıs aylarında olmalıdır. Ancak yeniden gelişim görülüyorsa mücadele Temmuz ayında da tekrarlanmalıdır” dedi.

HASATTAN ÖNCE DİP SÜRGÜNLERİ TEMİZLENMELİ

Fındık üreticilerinin genelde hasada yakın bir dönemde dip sürgün temizliği yaptıklarını ancak bunun çok geç kalmış bir uygulama olduğunu ifade eden Cömert, “Dip sürgünleri gübrelere daha hızlı ulaşır. Bu durum ise meyve oluşumunu artırmak isteyen ana dalların besin alımını önemli oranda engeller. Bu nedenle, dip sürgün temizliği azotlu gübre uygulamadan önce veya hemen ardından mutlaka yapılmalıdır” diye konuştu.

Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Cömert, doğru hasat dönemine nasıl karar verilmesi gerektiğini ise şu sözlerle anlattı:

“Daneler züruf (fındığın dış kabuğu) içerisinden kolaylıkla çıktığında, iç fındık zarı koyu renge dönüştüğünde ve dallar silkelenip fındığın yarısından fazlası yere düştüğünde, hasat yapılabilir.”

YERDEN HASAT YÖNTEMİ İLE İŞÇİLİK MALİYETİ AZALIYOR

Fındığın randıman ve kalitesinin yüksek olarak toplanabilmesi için yerden hasat yöntemini tavsiye eden Cömert, bu yöntemi kullanan bir işçinin, daldan hasada kıyasla bir günde iki kat daha fazla fındık toplayabileceğini vurguladı. Daldan hasat uygulamasında ertesi yılın mahsulünü oluşturacak dal, dalcık ve tomurcukların yoğun bir şekilde zarar görebildiğini belirterek, “Daldan hasatta fındıklar gerekli olgunluğa gelmeden toplandığı için, kalite düşer. Bir işçi günde 20-25 kilo fındık toplayabilir. Yerden hasatta ise bu miktar 40-45 kiloya kadar çıkabilir. Bu sayede hem işçilik maliyeti hem de harmanda kuruma süresi düşer” dedi.

KURUTMA AŞAMASI FINDIĞIN KALİTESİNİ ETKİLİYOR

Cömert, fındık üreticilerinin bütün bir yıl verdikleri emeğin karşılığını tam almaları için hasattan sonraki sürecin de önem taşıdığını hatırlattı. Fındığın kalitesini belirleyecek aşamalardan biri olan kurutma yöntemine yönelik önerilerini şöyle sıraladı: “Çotanaklı fındıkları kurutma alanı yol, jeneratör gibi kirlilik kaynaklarından, kimyasallardan ve hayvanlardan uzakta olmalı. Çotanak ayıklama işlemi, fındıklar uygun nem düzeyine ulaşır ulaşmaz, fındıklara en az zararı verecek şekilde yapılmalı. Kabuklu fındıkların kuruması için en uygun koşullar mekanik kurutma ile sağlanabilir. Kabukların içindeki fındıkların depolanmadan önce yüzde 6 nem içerecek düzeye gelmeleri sağlanmalıdır. Jüt çuvallara doldurulan fındıklar ise doğrudan toprakla temas etmemeli; havalandırılan, sağlıklı ve kuru depolama tesislerinde tutulmalıdır.”

FERRERO DEĞERLİ TARIM PROGRAMI

Ferrero Değerli Tarım programının amacı, iyi tarım uygulamalarını desteklemek, izlenebilirliği artırmak ve değer zinciri boyunca sosyal uygulamaları iyileştirmek. Ferrero Değerli Tarım uzmanları, bölgedeki fındık bahçelerini ziyaret ederek sağlık ve güvenlik, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi, su kullanımının optimize edilmesi ve üretimini etkileyebilecek hastalıklarla mücadele de dahil olmak üzere etkinliği kanıtlanmış iyi tarım uygulamaları gibi konularda eğitimler veriyor. Ferrero Değerli Tarım Programı, fındık üreticileri, sivil toplum kuruluşları ve yerel topluluklar da dahil olmak üzere değer zincirinin diğer paydaşlarıyla işbirliği içinde çalışıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.