Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Çok Bulutlu
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Paz 20°C
Pts 15°C
Sal 11°C
Çar 10°C

Fındık fiyatları 7-8 lira düştü

CHP’li Torun ve Tığlı’dan TMO’ya tepki!

Fındık fiyatları 7-8 lira düştü
Şubat 3, 2023 6:42 am
68

Cumhuriyet Halk Partsii Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) piyasaya fındık satmaya başladığını belirterek, “Fındığın fiyatını düşürmek için bir devlet kurumu olan TMO eliyle düğmeye basıldı. Serbest piyasada fındık 63 liraya ulaşırken TMO, 58 ve 61 TL üzerinden fındık satışına başladı ve fındık fiyatları 7-8 lira düştü. Yapılan bu satış, fındık piyasasını tekelinde tutan yabancı bir şirketin ucuz ürün toplamasına yaramaktadır, fiyatlarda manipülasyon yapmaktır. Yapılan bu iş üreticiye ihanet etmektir” dedi. TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı ise fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi için stoklarındaki fındığın satış kararı aldığını duyuran Toprak Mahsulleri Ofisine tepki gösterdi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

Siyasi iktidar tüm uyarılarımıza rağmen fındık taban fiyatını 51-53 arasında belirleyerek, üreticiyi mağdur etmişti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de fındık alımlarını bu fiyatlar üzerinden yapmıştı. Ağustos 2022’den bu yana fındık fiyatı serbest piyasada yükseldi ve şu anda 63 liraya kadar ulaştı. Ancak tam da bu sırada, üreticinin kazanmasını istemeyen karanlık eller yeniden devreye girdi.

Fındığın fiyatını düşürmek için bir devlet kurumu olan TMO eliyle düğmeye basıldı. Bugün TMO, piyasaya fındık satışına başladı. Şu anda serbest piyasada fındık 63 liraya ulaşırken TMO satışları 58 ve 61 TL üzerinden belirlendi. Bunun hemen ardından, serbest piyasadaki fındık fiyatları 7-8 lira geriye düştü.

ÜRETİCİYE İHANET

Herkes şunu bilmelidir: Yapılan bu satış, fındık piyasasını tekelinde tutan yabancı bir şirketin piyasadan ucuz ürün toplamasına yaramaktadır, fiyatlarda manipülasyon yapmaktır. Açıkça söylüyorum: Yapılan bu iş üreticiye ihanet etmektir. Yapılan bu iş, devlet kurumu eliyle yabancı bir şirketin taşeronluğuna soyunmaktır. Bu operasyonda parmağı olanlar, fındık fiyatını ucuzlatanlar, üreticinin alın terini çalanlardır. Üreticinin cebinden alıp yabancı bir şirketin kasasını dolduranları Ordu halkı da Karadeniz halkı affetmeyecektir.

TMO’ya da Tarım ve Orman Bakanlığı’na da çağrımızdır: Bu yanlıştan bir an evvel dönün. Satışları durdurun. İlla satış yapacaksanız da fiyatı 70 lira bandına yükseltin. Yabancı şirketin değil, üreticinin hakkını koruyun.”

TIĞLI’DAN TMO’YA TEPKİ!

Fındık piyasasında tekelcilik iddialarına karşı Rekabet Kurulu’nu soruşturma başlatmasını hatırlatan Tığlı “fındık üretiminden ihracatına kadar her aşamada yabancı birkaç firmanın kontrolünde. Burada üretici lehine kararlar alması gereken kurumlarda, bu rolünü unutmuş görünüyor. En büyük yabancı firmayı rekabeti engellediği için şikâyet edip Rekabet Kurulu’na soruşturma yaptıran iktidar diğer taraftan TMO vasıtasıyla piyasada rekabeti önleyici adımlar atabiliyor. Bu nasıl bir çelişki anlamak güç” dedi.

“İhracatın kesintiye uğramaması için mi üreticinin fındığını düşük aldınız? diye soran CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı,“Rekabet Kurulu piyasada tekel oluşturma gayretlerine ilişkin halen bir soruşturma yürütüyorsa, bu karar sonrası dosyaya TMO’yu da ilave etsin. Çünkü bu satış kararı serbest piyasada fındık fiyatlarının nispeten küçük bir miktar artış olduğunda dahi birilerini rahatsız edip TMO’yu satış yapmaya zorladığının kanıtı. 70 TL’den satsan ihracatımız nasıl zarar görecek açıklayabilir misiniz? TMO’nun fındık satış kararına ilişkin açıklamaları, gerekçeleri tamamen ihracatçılar, tekel piyasanın temsilcisi üç dört firmanın görüşleriyle aynı hiçbir fark yok. 2015 yılında 240 bin ton iç fındık ihracatından 2.82 Milyar Dolar gelir elde edilirken serbest piyasada fiyat oldukça yükselmiş üretici kazanırken ülke ihracat geliri de yükselmişti. O zaman fiyat 20 liranın üzerine çıktığında yine bu kesimler ihracat zarar görecek diye ortalığı karıştırıyordu. Fındık uluslararası piyasalarda işlem gören bir ürün olduğu için destekleme fiyatı dövize endeksli olmalı dediğimizde kastettiğimiz buydu” ifadelerine yer verdi. Piyasayı yükseltmemek için TMO üzerinden tekelci piyasaya destek sağlamak değil mi bu? diye soran Necati Tığlı satış yapılacaksa fiyatın daha yüksek olması gerektiğini söyledi. Necati Tığlı “daha önce de defalarca dile getirdik. TMO’nun müdahale alımıyla üretici lehine fiyat istikrarı sağlaması ve dengeleyici bir kurum olarak piyasada var olması ancak belli parametreler dahilinde gerçekleşebilir. Bu piyasa gerçeklerinden uzak taban fiyatla, yabancı alıcıların yönlendirmesiyle piyasanın yabancı alıcıların insafına terk edildiğini gösteren yeni bir örnek. Dünyadaki alıcılar için bizim fındık şu anda zaten çok ucuz yükselmenin önüne geçmek için bir operasyon görüntüsü verildiğini görüyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.