Dolar 18,8840
Euro 20,1114
Altın 1.112,79
BİST 5.260,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Çok Bulutlu
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

Gülbe, Mevlid Kandilini kutladı

Espiye İlçe Müftüsü Osman Gülbe, Mevlid Kandilini kutlayarak, asırlardan beri bu gecenin İslam dünyasında çeşitli şekillerde kutlandığını belirterek, bu gecelerde Kur’an okunduğunu, camilerimizde biraraya gelinerek dualar edildiğini söyledi.

Gülbe, Mevlid Kandilini kutladı
Ekim 6, 2022 8:12 am
192

Gülbe, “7 Ekim Cuma gecesi Mevlit Kandilidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) doğduğu geceyi kültürümüzde ‘Mevlit Kandili’ diye adlandırmaktayız. Asırlardan beri bu gece İslam dünyasında özellikle ülkemizde çeşitli şekillerde kutlana gelmiştir. Bu gecelerde Kur’an okunur, dualar edilir, Peygamberimize salat ve selam getirilir.

Hz. Peygamber (SAV) kameri takvime göre Rebiulevvel ayının 12. gecesine tekabül eden bir Pazartesi gecesi Mekke’de dünyamızı şereflendirmiştir. Peygamberimizin (SAV) doğumu, miladi takvime göre 20 Nisan 571 tarihine denk gelmektedir. Hz. Peygamber bütün alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. O rahmet peygamberidir. Onun örnek hayatı bütün insanlığın ihtiyacı olan güzellikleri içermektedir. Gerek edebiyatımızda gerekse yaşayan kültürümüzde peygamberimize karşı duyulan sevginin ayrı bir yeri vardır.

Bu sevgiyi en anlaşılır ve anlamlı biçimde dillendiren Yunus Emre; ‘Canım kurban olsun senin yoluna, Adı güzel kendi güzel Muhammed’ mısralarıyla aslında milletimizin  peygamber efendimize olan duygularını dile getirmiştir.

Savaşların, huzursuzlukların, mutsuzluğun ve doyumsuzluğun yaygın şekilde yaşandığı çağımızda, muhasebe yapmak ve sorumluluklarımızı hatırlamamız için Mevlit Kandili büyük bir fırsat sunmaktadır. Dünyanın çeşitli yerlerinde açlık ve susuzluktan dolayı ölümü bekleyen yüz binlerce insanın bulunduğu, insanların manevi alanda kaybettikleri huzur ve mutluluğu maddi şeylerde, uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıklarda aradığı günümüzde; O’nun insanlığa sunduğu barış, hoşgörü, kardeşlik, merhamet ve yardımlaşma duygularına ve sorumluluk bilincine her zamankinden daha fazla ihtiyacın olduğu çok açıktır. Hazreti Peygamberi sevmek ve onu anmak, ancak onun insanlığa tebliğ ettiği Kur’an-ı Kerim ve örnek hayatıyla ortaya koyduğu yüce ahlakına uymakla ifade edilebilir. Mevlit Kandili’ni; sorumluluklarımızı gözden geçirerek, Kur’an okuyarak, tövbe ve dua ederek, namaz kılarak ve muhtaçlara yardımda bulunarak değerlendirmeliyiz. Diyanet İşleri Başkanlığımız Mevlid Kandili haftasını Mevlidi Nebi Haftası olarak yurt içinde ve yurt dışında çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Bu sene haftanın teması Hz. Peygamber, Cami ve İrşat olarak belirlendi. Konferans, seminer, sempozyum, vaaz, yarışmalar, ziyaretler gibi çeşitli etkinliklerle tema konusu işlenmekte, toplumun tüm kesimine Peygamber efendimizin kutlu mesajları ulaştırılmaya çalışılmaktadır. Peygamber efendimizi anmakla birlikte onu anlamak, anlamaya çalışmak ümmeti olarak bizler için çok önemlidir.

Kandil münasebetiyle 3 Ekim Pazartesi Merkez Camii’nde öğle namazı öncesi Kuran ziyafeti yapıldığını ,7 Ekim Cuma gecesi akşam-yatsı arası Mescidi Aksa Camiinde  mevlit programı gerçekleştirilecektir. Ayrıca Köy ve  mahalle camilerimizde de kandil gecesi özel programları yapılacaktır. Ayrıca müftülüğümüz tarafından 10 Ekim Pazartesi günü de İHL konferans salonunda Hz. Peygamber, Cami ve İrşad konulu konferans düzenlenecektir.

Mevlit Kandilinin Sevgili Peygamberimizin yüce ahlakının daha iyi anlaşılmasına, kardeşlik duygularının pekişmesine, iç ve dış dünyamızda güzelliklere vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder bütün Espiyeli hemşerilerimin ve İslam aleminin kandilini tebrik ederim” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.