Dolar 18,8752
Euro 19,9090
Altın 1.099,08
BİST 5.058,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 11°C
Çar 10°C
Per 10°C

Kış ortasında yaz havası

Toprak suya, fındık kar’a hasret kaldı!

Kış ortasında yaz havası
Ocak 23, 2023 8:59 am
91

Yurt genelinde olduğu gibi Giresun’da da kış ortasında resmen yaz havası yaşanıyor. Giresun’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden güneşli ve sıcak vaha etkisini sürdürüyor. Hafta sonu termometreler 21 dereceyi gösterdi. Ocak ayında yurdun büyük bir bölümü karla kaplı olması gereken adeta yaz mevsimi yaşanıyor. Toprak ve fındık kar yağışına hasret kaldı. Havaların böle güneşli ve sıcak gitmesi durumunda doğanın erkenden uyanması ve fındık ağaçlarının yaprak açması bekleniyor. Bilindiği gibi fındık belli bir derece soğuma ve yeterli su ihtiyacını karşılayamazsa strese giriyor ve buda üretime olumsuz yönde etkiliyor.

FINDIKTA TEHLİKE ÇANLARI!

Öte yandan zamanında yağmayan kar yağışı fındığı zira don riskiyle de karşı karşıya bırakıyor. Mart ve Nisan ayında yağan kar zirai dona neden olabiliyor. Bu yüzden üreticilerin ürünlerini devlet destekli tarım sigortası ile güvence altına alması öneriliyor. Fındıkta devlet destekli tarım sigortası için son başvuru tarihi 28 Şubat 20233. Fındık üretim alanlarında son aylarda seyreden mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklıklarının fındık ürününde erken uyanma riskini dolayısıyla da olası ilkbahar don hasarlarına karşı büyük risk oluşturduğu belirtilerek, üreticilerin bahçelerini sigorta yaptırmalarının adeta tek çıkış noktası olduğu kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.