Dolar 18,8850
Euro 20,0923
Altın 1.114,31
BİST 5.280,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Çok Bulutlu
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

Kızkardeşlerin mucizesi

Biri Ordu Üniversitesi tarih bölümü öğrencisi diğeri evli ve çocuk annesi iki kız kardeş kurdukları mikro fındık işleme tesisinde Giresun fındığına katma değer katıyor.

Kızkardeşlerin mucizesi
Ekim 10, 2022 7:13 am
247

‘Fındık Harman’ı adı altında kurdukları tesiste Giresun kalite tombul fındıkları kavrulmuş ve ezme haline getiren Demet Öztürk ile Damla Yıldız aynı zamanda kendi üretimleri olan fındık ezmeli kuru baklavaları (Pikolava) Dubai’ye satıyor.

FINDIKTA SIFIR ATIK!

Demet-Damla kız kardeşler aynı zamanda fındıkta sıfır atığa büyük önem veriyor. Karadeniz’in ‘Yeşil Altın’ı olarak tabir edilen fındığın ağacından kabuğuna, talaşından zarına kadar kullanıldığına dikkat çeken ‘Fındık Harmanı’ işletmecisi Demet Öztürk, fındık ağacı ve kabuğunun yakacak, talaşının gübre, zarının boya, çürüklerini ise yağ sanayinde kullanıldığını, bir kilogram fındığın 10 gramının dahi atık olarak kullanılmadığını ifade etti. Fındığı naturel, iç ve ezme olarak işleyip, satışını yaptıklarını ifade eden Öztürk, kadın istihdamına da katkı sunduklarını kaydetti.

Piraziz ilçesinin Aydere Mahallesi’nde KOSGEB ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi’nden destek alarak ablası ile tesis kuran Damla Öztürk ise, fındık toplarken ürünü değerlendirme fikrinden yola çıkarak 5 yıl önce bu işe başladıklarını söyledi. İlk zamanlarda elle kırdıkları fındığı kavurarak sosyal medya üzerinden sattıklarını belirten Öztürk, ilerleyen yıllarda devlet desteği ile makine alarak işi büyüttüklerini anlattı.

Öztürk, fındığı naturel, iç ve ezme olarak işleyip, satışını yaptıklarını ifade ederek, “Bu işten hem biz kazanç sağlıyoruz hem de üreticiler. Fındık sıfır atık ürün. Bahçeden topluyoruz. Yaşlı dallar kesiliyor, kışın yakacak oluyor. Kırdığımız kabuk da sobada yakılıyor. Fındık hiçbir şekilde çöpe gitmiyor” dedi.

“ÜRETİCİ YÜZDE 50 DAHA FAZLA KAZANÇ SAĞLAYABİLİR”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da, üreticilerin fındıkta gelirini artırabilmek için mikro işletmelere yöneldiğini söyledi.

Bu durumun istihdama da katkı sağladığını ifade eden Karan, “Aileden 3-5 kişi istihdam ediliyor. Burada asıl hedef işletmelerde bölgenin fındığını kırıp, kavurup, mamul haline getirip, satmak. Mikro işletmeler fındığa katkı sağlıyor. Şu anda ilimizde 50’ye yakın mikro işletme mevcut. İlerleyen dönemde sayısı artabilir.” dedi.

Mikro işletmelerin büyük kısmının Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklendiğini belirten Karan, üreticilerin böylelikle çok kaynak harcamadan işletme sahibi olabildiğini anlattı.

Karan, bunun güzel bir uygulama olduğunu dile getirerek, ancak işletme açarken bölgenin üretim miktarının da dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Üreticinin kendi fındığını kırıp, sattığında daha fazla gelir elde ettiğini belirten Karan, “Böylelikle işletme karı üreticiye kalmış oluyor. Üretici yüzde 50 daha fazla kazanç sağlayabilir. Bu konuda şirketleşenler, kırma tesisinin yanında satış noktası oluşturanlar var. Bu giderek daha aktif hale gelecektir. Bu işi başarıyla yürüten işletmeler oldukça devamının geleceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.