Dolar 18,8817
Euro 20,1141
Altın 1.112,80
BİST 5.322,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 15°C

Sağlığı korumak ve geliştirmek hayati bir öneme sahip

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazım Ercüment Beyhun, sağlığı korumak ve geliştirmenin hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Sağlığı korumak ve geliştirmek hayati bir öneme sahip
Eylül 7, 2022 7:18 am
167

Prof. Dr. Beyhun Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bireysel ve toplumsal olarak alacağımız önlemlerle hem kendi sağlığımızı hem de ailelerimizin ve toplumumuzun sağlığını korumak ve geliştirmek mümkün” dedi.

“HALK SAĞLIĞI; SAĞLIĞI KORUMA VE GELİŞTİRMEYİ AMAÇLAYAN BİR BİLİMDİR”

“Halk Sağlığı; sağlığı koruma ve geliştirmeyi amaçlayan bir bilimdir” diyen Beyhun şunları kaydetti;

“Sağlığı korumak için her düzeyde yapılabilecek şeyler vardır. Bunlar içerisinde en etkili olanları, hastalıklar gelişmeden alınabilecek önlemlerdir. Bunlar arasında bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yeterli ve dengeli beslenme, çevreye yönelik alınan önlemler (örn. suların dezenfeksiyonu, çöplerin usulüne uygun uzaklaştırılması gibi çevre temizliği işleri, hava kirliliğine yönelik alınan önlemler vb.) Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen aşıları yaptırmak vb. önlemler yer alırken bulaşıcı olmayan hastalıklara (örn. koroner arter hastalıkları, hipertansiyon, obezite, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kanserler) yönelik de her yaşa uygun sağlıklı beslenme davranışları, stresten uzak durma, sigara ve diğer tütün ürünlerinden, alkol ve bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durma, hava kirliliğine yönelik mücadeleler gibi hem bireylerin kendisi tarafından uygulanabilecek hem de yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından yerine getirilmesi gereken önlemler bulunmaktadır. Önlemlerin yanı sıra hastalıkların erken tanısı ve erken tanıya yönelik sağlık hizmetlerinin yani sağlık taramalarının, insanların hastalıklarının düzeyleri ilerlemeden tanı konulmasına yardımcı olmak için uygulanması gerekmektedir. Meme, serviks (rahim ağzı), prostat, kolon kanserlerinin, hipertansiyonun vb. erken tanısı için yapılan taramaları ve çocukluk döneminde uygulanan bazı sağlık taramalarını bu uygulamalara örnek verebiliriz. Bu konularda hizmet alabilmek için aile hekimlerinize, Farabi Hastanesi Aile Hekimliği, İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın-Doğum, Üroloji, Kardiyoloji Bölümü vb. ilgili polikliniklere başvurabilirsiniz. İnsanlar, bazen koruyucu önlemlere yeterince dikkat etmediğinde ya da dikkat etseler bile hastalıklara ait veya kalıtsal bazı özellikler nedeniyle hastalanabilirler. Hastalandıklarında bile hastalıklarının daha da ilerlememesi, ağrılarının azalması ve daha kaliteli bir hayat sürmeleri için yine sağlık hizmetleri talep etmeleri gerekmektedir. Rehabilitasyon hizmetleri, diyabetik hastaların ayak bakımında dikkat etmeleri gereken konular ve almaları gereken sağlık hizmetlerini bu duruma örnek olarak verebiliriz. Hastalıklardan kendimizi koruyabilirsek hastalığın bize getirdiği fiziksel, ruhsal ve sosyal olumsuz etkilerden de korunmuş oluruz. Sağlıklı olmak demek; sadece fiziksel değil, ruhsal ve sosyal yönden de iyilik haline sahip olmak demektir. Sağlığı korumanın yanında sağlığı geliştirmenin çok önemli olduğu, zaman içinde ortaya çıkmıştır. Sağlığı geliştirmek demek, mevcut sağlıklılık düzeyini artırmak demektir. Bunun için bireylerin yaşına ve sağlık durumuna uygun düzenli fizik aktivitesi yapması, sağlıklı beslenme davranışlarını artırması; sigara, alkol ve diğer madde bağımlılıkları gibi sağlığa olumsuz etki eden davranışlardan uzak durması, doğru bilgilere ulaşmanın yollarını öğrenerek sağlık okuryazarlığını artırması gibi sağlığı geliştiren aktivitelere önem vermesi gerekmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.