Dolar 18,8848
Euro 20,0553
Altın 1.098,52
BİST 5.206,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Sağlıkta ivme yakaladık

Giresun’dan il dışına sevk yüzde 58 oranında azaldı!

Sağlıkta ivme yakaladık
Kasım 3, 2022 6:45 am
157

Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, Giresun’dan il dışına ayakta hasta sevk oranlarının son bir yıl içerisinde yüzde 58 oranında azaldığını kaydetti. Müdür Bulut, başta Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi ile Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere tüm sağlık kurumlarında bazı branşlar dışında tüm hastalara ayakta ve yatarak tüm tedavilerinin uygulandığını ifade etti. İl dışı sevk oranlarındaki düşüşün Giresun adına sevindirici olduğunu ifade eden Bulut, gerek Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi gerekse de Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi yoğun bakım yatak sayılarının artırılmasıyla birlikte, yoğun bakımlarda ise il dışına sevk oranın yüzde 95’lere kadar düştüğünün altını çizdi.

Bulut, “Hastalarımızın büyük şehirlere gitmeye ihtiyacı kalmayacak şekilde tüm imkanları sağlıyoruz” dedi.

2 BEBEK SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Öte yandan Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi başarışı ameliyatlara imza atmaya devam ediyor. Üroloji bölümünde mesane-böbrek reflüsü olan 2 küçük hasta başarılı operasyonlarla sağlıklarına kavuşturuldu. Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut ve Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ekiz, başarılı operasyonlar sonrası sağlığına kavuşan bebek hastaları ziyaret ederek, ailelerine geçmiş olsun dileklerini iletti. Bulut ve Ekiz, operasyonları gerçekleştiren Üroloji Uzmanları Op. Dr. Burhan Özdemir ve Op. Dr. Mehmet Karadayı’yı ise tebrik ettiler.

11 aylık olan bebek hasta, anne karnında iken böbrekte genişleme olması sebebi ile doğum sonrası takibe alındı. Yapılan tetkiklerinde her iki böbreğine de 5 üzerinden 5. derecede böbrek reflüsü olduğu görüldü. Mesane sinir sisteminin tam gelişmesi için en erken ameliyat edilebileceği 11. aya kadar hasta takip edildi. Mesane sinir gelişimi tamamlandığı anda; böbreklerden mesaneye gelen idrar yolları mesaneden tamamen ayrılarak yeni yapılan tünellerden mesaneye yeniden anastomoz edildi. Yapılan işlem Bilateral COHEN üreteroneosistostomi cerrahisi olarak adlandırılıyor. Daha ileri yaşlarda daha önce hastanede birçok benzer operasyon gerçekleştirildi. Bu hasta bu alanda yapılabilecek en küçük hasta olma özelliği de taşıyor. İkinci hasta bebek, 11 aylıkken idrar yolu enfeksiyonu olması ve gelişme geriliği olması sebebi ile başvurdu. Yapılan tetkiklerinde her iki böbreğine 5 üzerinden 3. derecede böbrek reflüsü olduğu görüldü. Orta dereceli reflüsü olan hasta kapalı enjeksiyon işlemi tercih edilerek her iki idrar yolunun mesaneye girdiği yere dolgu maddesi enjekte edilerek tedavi edildi. Yapılan işlem Bilateral Subüreterik Madde Enjeksiyonu olarak adlandırılıyor. Bu hasta da 13 aylıkken müdahale edilerek ilimizde yapılan en küçük enjeksiyon hastası olma özelliğini taşıyor. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, Halk arasında böbrek reflüsü olarak bilinen Vezikoüreteral Reflü hastalığının önemine vurgu yaptı.

Bulut, “Vezikoüreteral Reflü hastalığı çocukluk çağındaki böbrek yetmezliğinin, diyalize girmenin ve hipertansiyonun bilinen en sık sebebidir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavisi çok önemlidir. Anne karnında iken böbrek genişlemesi görülen hastalar, çocukluk çağında idrar yolu enfeksiyonu geçiren bütün hastalar, öncelikle böbrek reflüsü hastalığı düşünülerek ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Erken çocukluk dönemindeki bu önemli ameliyatların ilimiz içinde yapılabiliyor olması mutluluk vericidir. Hastalarımızın büyük şehirlere gitmeye ihtiyacı kalmayacak şekilde tüm imkanları sağlıyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.