Dolar 18,8830
Euro 20,0453
Altın 1.099,02
BİST 5.228,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Çok Bulutlu
İstanbul
11°C
Çok Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 12°C
Cts 12°C

‘Türkiye Yüzyılı’na Nefes’ verilecek

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün bu yılki temasını, ‘Türkiye Yüzyılı’na Nefes’ olarak belirledik. Bu yıl, 7’den 70’e hepimizin dikeceği milyonlarca fidan Türkiye Yüzyılı’na nefes olacak.” dedi.

‘Türkiye Yüzyılı’na Nefes’ verilecek
Kasım 8, 2022 6:00 am
124

Bakan Kirişci, DSİ Sosyal Tesislerinde düzenlenen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü Lansmanı’na katıldı. Kirişci burada “Yeşil Vatan”ın korunmasını vatan savunmasına eşdeğer gören orman kahramanlarını selamladı.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılının arifesinde olunduğunu aktaran Kirişci, bu 99 yıllık süreçte çok badireler atlatan Türkiye’nin bugün parmakla gösterilen bir ülke haline geldiğini ifade etti.

Ormanları, geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin kendilerine emaneti olarak gördüklerini ifade eden Kirişci, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nü, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu hatırlama ve hatırlatma günü olarak da değerlendiriyoruz. Ormanlarımızı, geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin bizlere emaneti olarak görüyoruz. Önceki yıllarda farklı başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün bu yılki temasını, ‘Türkiye Yüzyılı’na Nefes’ olarak belirledik. Bu yıl, 7’den 70’e hepimizin dikeceği milyonlarca fidan Türkiye Yüzyılı’na nefes olacak.” dedi.

Kirişci, etkinlikler öncesinde yazılı ve görsel medya kuruluşlarına, sosyal medya ile açık hava reklam mecralarına ilanlar verileceğini, ağaçlandırma faaliyetleriyle ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturulacağını dile getirdi.

81 İLDE 1023 NOKTADA PROGRAM DÜZENLENECEK

Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleriyle ilgili bilgi veren Kirişci, şunları kaydetti:

“Orman Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla 11 Kasım’da, 81 ilimizde, 1023 noktada düzenlenecek programlarda on binlerce vatandaşımızın katılımıyla milyonlarca fidanı toprakla buluşturacağız. Bu yılki ana programı, Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Millet Ormanı’nda gerçekleştireceğiz. Çok yakında kullanıma açılacak olan bu ormanda hiçbir ticari işletme yer almayacak, sadece yürüme ve bisiklet parkurlarından oluşacak bir düzenleme gerçekleştirilecek. AOÇ Millet Ormanı, Ankaralıların nefes alıp tazeleneceği doğayla baş başa olacağı bir yeşil alan olarak tasarlandı. Bu alanda 100 bin fidan dikerek dev bir Türkiye Yüzyılı logosunu resmedeceğiz. Ayrıca ülke genelindeki etkinliklerimiz çerçevesinde her ilimizde de Türkiye Yüzyılı logosunun yer aldığı ağaç desenleri oluşturacağız. Böylece Yeşil Vatanımıza da Türkiye Yüzyılı’nı nakış nakış işlemiş olacağız. Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konsey Toplantısı’nın 11 Kasım’da Özbekistan’da gerçekleştirilecek olması da bizim için güzel bir tevafuk olmuştur. Milli Ağaçlandırma Günü’nü, bu yıl Türk Devletleri Teşkilatı’nın bir organizasyonu haline getirecek bir adım attık. Türkiye’deki etkinliklerle eş zamanlı olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız Türk Devletleri Başkanlarımızla birlikte Semerkant’ta fidan dikerek Milli Ağaçlandırma Günü’ne iştirak edecekler.”

“EVLATLARIMIZA ZÜMRÜT YEŞİLİ BİR TÜRKİYE BIRAKMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ DURMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ”

Bakan Kirişci, ülkenin akciğerleri ormanların, aynı zamanda tarıma ve ekonomiye katkısıyla milli bir servet olduğunu belirtti.

Ormanların korunması ve geliştirilmesine yönelik atılan her adımın doğa, insanlık ve yeryüzündeki tüm canlılar için büyük önem arz ettiğini dile getiren Kirişci, şöyle devam etti:

“Ormanlarımıza, Peygamber Efendimizin ‘Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz’ hadisine uygun olarak sahip çıkmak durumundayız. 20 yıldan beri de bu dikkatimizi sürdürmekteyiz. Sağlıklı bir toplumun, sağlıklı bir çevre oluşturmaktan geçtiği idrakiyle geleceğimizin teminatı evlatlarımıza zümrüt yeşili bir Türkiye bırakmak için gece gündüz durmaksızın çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu emeğin, bizi en çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında Avrupa’da ilk, dünyada 4’üncü sıraya taşıdığını da kıvançla belirtmek istiyorum.”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu hatırlatan Kirişci, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen ‘2053 net sıfır emisyon hedefi ile yeşil kalkınma devrimi vizyonu’ kapsamındaki çalışmalar, önümüzdeki sürece ilişkin gündem maddelerimiz arasında. Bu bağlamda politikalarımızı, ormanlar ve ekosistemin rehabilitasyonunun, gelecek nesillerin sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde kritik öneme sahip olduğu bilinciyle şekillendiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“2023 YILI HEDEFİMİZ 23,4 MİLYON HEKTAR ORMAN ALANINA ULAŞMAK”

Kirişci, Orman teşkilatının 183 yıldır, orman ve orman kaynaklarını, her türlü tehlikelere karşı koruyarak ekosistem bütünlüğü içinde yönettiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yürüttüğümüz ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile dünya orman varlığı sıralamasında 2015’te 46’ncı sırada olan ülkemizi, 2020 yılında 27’nci sıraya yükselttik. Son 20 yılda yaklaşık 5,7 milyon hektar alanda çalışma yaparak yaklaşık 6 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Aynı zamanda, iklim değişikliğinin etkilerine karşı karbon yutak bölgeleri olan orman alanımızı, son 20 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde 20,8 milyon hektardan 23,1 milyon hektara çıkardık. Yarınlarımıza umut olmak için 2023 yılı hedefimiz 23,4 milyon hektar orman alanına ulaşmaktır.”

Orman köylüsüne yönelik desteklerle ilgili de bilgi veren Kirişci, 2002’de 96 milyon lira olan destek ve hibe rakamını 2022’de 400 milyon liraya yükselttiklerini, bundan 12 bin ailenin yararlanmasını sağladıklarını, 2023’te bu katkıyı 1 milyar liraya yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bakan Kirişci, gençliğin dinamizmi ve vizyonundan faydalanmak amacıyla “Tarım Orman Gençlik Konseyi” kuracaklarını, çalışmaların tamamlanmasının ardından konunun detaylarını kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

“ORMAN VARLIĞINDA DÜNYANIN PARMAKLA GÖSTERİLEN ÜLKELERİ ARASINDA YER ALACAĞIZ”

Kirişci, 11 Kasım’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilmesiyle 2019 yılından itibaren Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, ülke genelinde fidan dikme etkinlikleri düzenlendiğini hatırlattı.

Daha yeşil Türkiye ve daha yeşil bir dünya gayesiyle durmadan çalıştıklarını ve çalışmaya da devam ettiklerinin altını çizen Kirişci, “2019’da ilk etkinliğimizde mottomuz ‘Geleceğe Nefes’, 2020 ve 2021’de ‘Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes’ temasıyla milyonlarca fidanı toprakla buluşturduk. İnşallah çalışmalarımızı bu etkinlikte de sürdürmüş olacağız. Türkiye Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, orman varlığı konusunda dünyanın parmakla gösterilen ülkeleri arasında yerini alacağına hiçbir kuşkumuz olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.